6 tips för hur du organiserar ditt kylskåp och sparar pengar på mat

hur man organiserar kylskåpet

Vi känner alla väl till de oförklarliga burkarna som plötsligt dyker upp längst bak i kylskåpet med innehåll som vi inte känner igen. Eller de goda färska grönsakerna som vi köpt med de allra bästa avsikter – men sedan glömmer bort längst ner i grönsakslådan. Att behöva slänga mat är dåligt för både miljö och plånbok, och något som kan undvikas genom att organisera ditt kylskåp på ett smartare sätt. HelloFresh matexpert ger här sina 6 främsta tips.

Enligt Livsmedelsverket slänger svenskarna varje år cirka 37 kilo mat per person. För en familj på två vuxna och två barn handlar det om cirka 148 kilo bortslängd mat årligen. Det motsvarar en kostnad på upp till 6 000 kronor* per år. Om det monetära värdet inte är avskräckande nog, står matsvinn dessutom för 8-10 procent av utsläppen av växthusgaser i världen.

Genom att organisera och placera maten mer praktiskt och på rätt ställen i kylskåpet kan man minska mängden mat som slängs. HelloFresh matexpert ger här 6 tips för hur man kan organisera maten i kylskåpet så att allt som finns där används och äts upp. 

1. Organisera maten efter måltider, inte ingredienser

Enligt Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan som är gastronomisk chef på HelloFresh är det alltid en bra idé att organisera kylen efter måltider och inte enligt råvaror. På så sätt kan du öppna kylskåpsdörren och snabbt få en överblick över ingredienserna till frukost, lunch, middag och mellanmål. Ordningen hjälper dig även att minska matsvinnet då varje ingrediens spelar sin egen roll i varje måltid och inte glöms bort längst bak i kylen. Med matlådor blir denna process ännu enklare.

2. Tänk på VAR i kylen du placerar din mat

Det är viktigt att tänka på var i kylskåpet man placerar maten, eftersom hållbarheten på påverkas av kylskåpets olika temperaturzoner. Kylskåpsdörren är till exempel den varmaste platsen och ska därför användas till mat som kan hålla länge, eller mat som du använder varje dag och därmed förbrukar snabbt. Den nedre hyllan är den kallaste och därmed bästa förvaringen av rått kött, fisk, fågel och mejeriprodukter (vars förpackning inte öppnats).

3. Skaffa en ”Ät nu”-behållare

Ett annat bra tips från matexperten är att ha en ’ät nu’-behållare i kylen som hjälper till att minska matsvinnet och det dåliga samvetet. Som namnet antyder är denna förvaring gjord för mat som närmar sig utgångsdatumet, som du bör äta mycket snart.

4. Undvik påskyndad mognad – separera grönsaker från frukt 

Frukt och grönt ska alltid förvaras i kylens nedre låda, eftersom lådan inte är lika kall och luftfuktigheten är högre än i resten av kylen. Men kom ihåg att placera grönsaker och frukter separat, eftersom vissa frukter kan påskynda mognaden av grönsakerna och eftersom grönsakerna kan förorena andra råvaror med bakterier från jorden.

5. Investera i rätt förvaringslådor – och använd dem på rätt sätt

Investera i genomskinliga förvaringslådor i olika former och storlekar så kan du lättare se vad som finns i kylen och på så sätt minska matsvinnet. Dessutom skapar förvaringslådorna mer utrymme, håller maten fräsch under längre tid och gör sig snygga i kylskåpet.

– Små förvaringslådor är bra för till exempel en halv tomat eller avokado, medan stapelbara och mikrovågssäkra förvaringslådor är perfekta för matrester. Jag använder vanligtvis samma märke så att jag enkelt kan byta behållare och lock, säger Nanna Elisabeth Vestergaard Kaldan.

6. Överväg ett lådkylskåp

Ett lådkylskåp är ett kylskåp som består av två eller flera lådor som kan dras ut helt och hållet så att allt innehåll syns. Med ett lådkylskåp får du tillgång till maten uppifrån vilket gör det lättare att hitta och organisera dina varor. På så sätt har du alltid kontroll över vad som finns i din kyl och glömmer aldrig mer en syltburk igen längst bak på hyllan.

Dessa organiseringsmetoder kan och bör även anpassas till torrvaror. Att klart och tydligt kunna överskåda vad du har eller vad du måste köpa till av gör vardagen och matplaneringen enklare och du kan minskar på matsvinnet. För din egens och miljöns skull.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *