Tips för Ölets Dag: Sigtuna Brygghus nya öl under temat skogen

Idag firas Ölets Dag runtom i Sverige. Enligt en färsk Novusundersökning som genomförts på uppdrag av branschorganisationen Sveriges Bryggerier inför Ölets Dag är smaken viktigast när svenskarna väljer öl. * 4 av 5 svenskar svarar att smaken är den viktigaste faktorn vid valet av öl. Att lågt pris och hög alkoholhalt skulle ha stor betydelse verkar därmed alltså vara en myt.

På tal om öl med smak, så har Sigtuna Brygghus nu lanserat två smakrika öl där man låtit sig inspireras av skogen. Sigtuna Brygghus har funnits med sedan 2005 och är en av pionjärerna inom de senaste årens svenska ölboom.

Sedan starten har de inspirerats av historiska ölstilar och med egna lyxiga nytolkningar gjort stor succé och är idag ett av landets största inom svenskt hantverksöl. Nu har de tagit fram en limiterad öl och låtit konstnären Ragnar Persson tolka skogen. Ett tema som går igen i både smak och utförandet av flaskornas etikett och tillhörande lådor.

Sigtuna Skogen är en limiterad utgåva med två öl av motsatt karaktär, där ”Sigtuna Skogen Dag” är en ljus ale av kryddig och blommig karaktär där färgen av orange kommer från nyponet. 

”Sigtuna Skogen Natt” är istället en Imperial Porter (8%) med rostad björk och blåbär, som fått symbolisera det mörka underliggande hotet av naturen med skogsbränder som följd.

– Såhär års när vi brygger som mest pratar vi ofta om hur härligt det skulle vara att bara strunta i allt och ge oss ut i skogen istället. Skogen har varit en stor inspiration för oss de senaste åren så därför är det väldigt befriande att göra det här samarbetet och få tolka skogen så som vi ser den framför oss, säger Karl Kusa (bryggare Sigtuna Brygghus).

Inför lanseringen av Sigtuna Skogen lät man konstnären Ragnar Persson tolka respektive öl med skogen som inspirationskälla. Flaskornas etiketter och tillhörande låda är utformade efter det mytomspunna kring skogen och dess mystik.

– Det som tilltalade mig i projektet var att få arbeta fritt med helheten i min tolkning av skogen. Jag ville inte särskilja dag och natt för mycket utan låta de båda dryckerna utgöra skillnaden. Dagen har dock mer liv i sig medan natten är ödslig med sina väsen, säger Ragnar Persson.

Sigtuna Skogen finns nu tillgänglig på Systembolaget samt utvalda krogar.

*Undersökningen genomfördes mellan 6 – 13 juni 2019 av Novus på uppdrag av Sveriges Bryggerier. Antalet intervjuer som har genomförts är 1 026 och målgruppen är den svenska allmänheten, alltså 19-79 år. Deltagarfrekvensen är 60%.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *