Tips och råd för hur du skyddar dig i solen

bästa solskydd guide

Nu är sommaren äntligen tillbaka på allvar igen och då är det också dags att plocka fram solskyddet. Bland män är det många som slarvar med solskydd och det är ingen bra idé med tanke på alla risker som är förknippade med detta.

Här tar vi fram några av de saker du bör tänka på när du väljer det bästa solkskyddet för just dina behov.

Rätt SPF för din hud

Den solskyddsfaktor som en solkräm har anges genom förkortningen SPF eller Sun Protecting Factor. Hur vet du då vilken SPF som är den rätta för din hud?

Rent generellt kan man säga att en hög solskyddsfaktor behövs den som som har känslig hud och bränner sig lätt. Men eftersom det finns solkrämer ända från 6 till 50+ kan det vara svårt att veta exakt vilken man skall välja.

Ju ljusare och känsligare hud, desto lättare bränner du dig. Total skyddstid beror på hudtyp och kan därför vara högst individuell. För mer information om solskydd och solkrämer, klicka här.

Nedan delar vi dock med oss av ytterligare några tips och råd för hur du bäst skyddar dig och din hud från solens farliga UV-strålar.

Hur länge kan jag vara i solen?

Förutom hudtypen behöver du också ställa dig frågan hur länge du tänker vara i solen. SPF anger nämligen hur mycket längre du kan vara i solen i jämförelse med om du inte har något solskydd. Om du väljer en kräm solskyddsfaktor 30 kan du alltså befinna dig 30 gånger längre i solen än vad som annars vore fallet.

SPF skall endast ses som en vägledning och därför bör du använda det sunda förnuftet. Välj hellre en hög SPF om du är osäker.

Vilken SPF du skall välja och hur länge du kan vara i solen beror också på hur stark sol du vistas i. I medelhavsländerna kan du behöva ett helt annat solskydd än på svenska orter.

För den som vill läsa mer utförligt om hur du skyddar dig mot solens skadliga strålar kan vi rekommendera denna guide.

Olika solskydd för olika ändamål

En annan sak som alltför få tänker på är att du även bör välja solskydd efter aktivitet. Är du ute och tränar och svettas kan det krävas ett annat solskydd än om du endast ligger och solar.

Samma gäller vid simning. Då kan du behöva smörja in dig ofta ifall solskyddet försvinner när du torkat.

Vattenresistent solskydd

Det finns dock även solskydd som utvecklats för detta ändamål. Vissa solkrämer är vattenresistenta och dessa är speciellt att rekommendera för den som är aktiv och svettas eller simmar vid ett besök på stranden.

Även om vattenresistenta solskydd skapar en hinna som rätt effektivt blockerar de skadliga UV-strålarna är det bra att smörja sig på nytt med jämna mellanrum. Det finns nämligen en viss risk för att effekten avtar när du svettats eller varit i vattnet en längre tid.

Naturligt och ekologiskt solskydd

De senaste åren har det kommit ut allt fler ekologiska hudprodukter på marknaden. Det gäller även solskydd och för den som värnar både om miljön och sin egna hälsa kan dessa produkter vara speciellt intressanta att kolla in.

Det finns märken som EVY Technology och ECO Cosmetics som fokuserar speciellt på naturligt och ekologiskt solskydd. Men även flera andra märken har numera även solskyddsprodukter som är fria från kemikalier.

Sammanfattning

Nu när sommaren äntligen är tillbaka skall du såklart se till att njuta fullt ut. Se dock till att inte glömma det viktiga solskyddet för att skydda det viktigaste du har, nämligen din hälsa.

Numera finns det solskydd för alla behov och smaker. Det finns många fräscha dofter och solskydd för de flesta tillfällen vi kan hamna i under en dag.

Det handlar bara om att tänka till lite extra och förbereda dig inför de äventyr som du planerat för även gällande detta område. Tänk på din hälsa och sola säkert!

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *