Tomatin Legacy: Arvet från det skotska höglandets mjuka sida

När Tomatin Distillery grundades 1897 var det isolerade och idylliska landskapet i Aviemorenästan perfekt, men där fanns ingen arbetskraft. Tomatin Distillery löste problemet genom att helt enkelt bygga en mindre by för sin framtida personalstyrka. Sedan dess har destilleriet fortsatt förvalta arvet (legacy) genom att alltid erbjuda sin hängivna personal bostäder.

I ett avlägset hörn i nordvästra Skottland mellan floden Spey och Inverness, ligger de mjukt böljande kullarna som skyddande bäddar in Tomatin Distillery. Det lugna landskapet med Tomatins eget vatten springkällan Alt-na-Frith är en lika talande som vacker bild av den delikata whiskyn som de producerar.

tomatin+map

Denna eleganta whisky tillverkas med stort tålamod och visar på det skotska höglandets mjuka sidor. Den görs på skotskt korn och ett eget källvatten som springer upp från grunden av Monadhliath-bergen. Bourbonfatet och speciellt de nya ekfaten ger efter lagring whiskyn ytterligare en dimension av komplex doft och smak. Resultatet blir en lätt och elegant whisky med en doft av vaniljstång, marshmallows, sockerkaka, ananas, blandad med citrus, citron och kompott. Smaken är lätt och fin med inslag av kandisocker, tallbarr, citronskal, ananas, gröna äpplen och ett uns nybakad sockerkaka. Avslutningen och det bestående minnet är en ren, lätt och uppfriskande whisky.

Jim Murray skriver i whiskybibeln från 2015 att ”Denna whisky är lätt och delikat, trogen den traditionella Tomatin-stilen. Införandet av nya ekfat i mixen erbjuder en ny dimension med en levande och lockande sötma”.

Kort sagt är Tomatin Legacy en whisky som är lika lätt att njuta av som den är svår att glömma.

Tomatin Legacy Highland Single Malt kommer att lanseras i samma nya design som 36- och 12-åringarna. Godisdrickande whiskyälskare hittar den på Systembolaget från och med 1 mars för 325 kronor.


Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *