MICHELIN Guiden Nordic Countries 2019

michelin krogar sverige 2019

Årets nordiska Michelin-guide publicerades igår efter att Stjärnorna offentliggjorts vid ett event i Århus i Danmark. Bland de största intressantaste nyheterna ur svensk synvinkel i årets guide kan nämnas restaurangen Gastrologik i Stockholm som tilldelas två stjärnor.

2019 års nordiska guide som täcker Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige, innehåller tre nya två-stjärniga restauranger: Gastrologik, under ledning av grundarna Jacob Holmström och Anton Bjuhr i Stockholm, KOKS under ledning av Poul Andrias Zisca på Färöarna och återuppståndna Noma i Köpenhamn ledd av kocken René Redzepi.

I övrigt kan nämnas att Frantzén i Stockholm även i årets Michelin-guide klassades som en 3-stjärnig restaurang – en utmärkelse som man erhöll för första gången ifjol.

Även om de tre restaurangerna förefaller att vara mycket olika – avsides belägna KOKS, diskret sofistikerade Gastrolik och Nomas urbana lantgårdsstil – håller alla tre fast vid grundsynen att styras av råvarorna och att avspegla de olika årstiderna.

Gwendal Poullennec, Michelin-guidens internationella chef säger i en kommentar till 2019 års nordiska Michelin-guide:

Det här är den sjätte upplagan av den här guiden och vi har än en gång utökat urvalet allteftersom våra inspektörer finner nya spännande restauranger, samtidigt som de följer utvecklingen av redan etablerade kök.

Gwendal Poullennec

De nordiska länderna erbjuder något verkligt unikt och regionens mångfald och livskraft gör dess restaurangscen så tilltalande för matälskare från hela världen. Kockarna fortsätter att utveckla både sin skicklighet och sina tekniker men går också i täten för att minska matsvinnet, fokusera på verkligt lokala råvaror och omfamna en mer växtbaserad diet.

Guiden riktar sig till alla besökare med passion för gastronomi, allt från affärsresenärer till turister och rekommenderar de bästa ställena för mat och boende i alla prisklasser. Årets guide tar först upp restauranger som fått stjärnor, följt av restauranger med en Bib Gourmand, och därefter restauranger med tallrikssymbolen, ”Plate” symbol, som betyder vällagad mat.

Bib Gourmand är Michelins symbol för god kvalitet och prisvärd mat. Den utmärkelsen är alltid mycket uppskattad av läsarna, både lokalt och världen över eftersom den belönar vällagad mat till rimligt pris. I år får tre nya restauranger Bib Gourmand, varav två i Danmark: Selma i Köpenhamn och Moment i Rönde. En går till Island, Skål! i Reykjavik. Därmed uppgår det totala antalet restauranger med Bib Gourmand 2019 till 34 stycken.

Förutom Trondheim i Norge som finns med i guiden för första gången, gör Ålborg och Rönde i Danmark sin debut 2019, liksom Grindavik på Island och Kosta i Sverige. Totalt har 30 restauranger lagts till den här utgåvan, vilket ger läsarna av Michelin-guiden ännu fler restauranger att välja bland.

Om Guide Michelin

Den första Guide Michelin lanserades för första gången år 1900.

Mycket har hänt sedan den första guiden kom ut. Guiden delades då ut gratis till alla som köpte en bil och på den tiden fanns det 3 000 bilar i hela Frankrike, varav 95 procent av bilarna fanns i Paris.

Den allra första versionen av Guide Michelin från år 1900 som man hittar i sin helhet på följande länk.

Syftet med guiden var att få folk att använda sina bilar. Resultatet blev en guidebok till restauranger på landsbygden. Fransmännen blev mätta och Michelin sålde däck till nya bilägare som slet ut sina däck när de ville ut och besöka de omtalade restaurangerna.

De första guiderna innehöll matnyttig information om var man kunde tanka, hur man bytte däck och glödlampor, samt var man kunde äta en bit mat eller sova över. Idag är Guide Michelin en sammanställning över hotell och restauranger världen över.

De åtråvärda stjärnorna

I Guide Michelin är det endast maten som betygssätts med stjärnor, och har så gjorts sedan 30-talet.

Tre stjärnor betyder att en restaurang är värd en resa i sig, två stjärnor betyder att restaurangen är värd en omväg och en stjärna betyder att det är en exceptionellt bra restaurang i sin kategori.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *