Tre steg till att ge ett gentlemanna intryck på nya jobbet

tips för att ge ett bra intryck på nya jobbet

2022 är ett år som välkomnar förändringar. Kanske ska du börja på ditt första jobb. Kanske har du inspirerats av USAs Great Resignation (Den Stora Uppsägningen) och har beslutat att du också ska byta jobb. Vad som än är anledningen till att du sökt dig till ett nytt jobb så kan det kännas nervöst när första dagen närmar sig.

Här ger vi dig tips på hur du ger bästa första intrycket bland dina nya kollegor.

Steg 1: Innan jobbet

Det finns mycket du kan förbereda dagarna innan du börjar ditt nya jobb så att du har mindre att oroa dig för på D-dagen.

En utav de första sakerna dina kollegor kommer att göra är att se dig, så därför är det viktigt att tänka på hygienen. En självklarhet, tänker du. Men det kan till exempel vara smart att plocka ut en outfit och lägga fram den kvällen innan så att det bara är att dra på sig kläderna när det är dags.

Förhoppningsvis kommer du också att le mycket medan du hälsar på kollegorna. Ett tips som många tar till är att investera i en bra tandblekning hemma, då första intrycket kan spela stor del i hur kollegorna närmar sig senare. En fördel är att man på så sätt kan få upp sitt självförtroende och känna sig på topp.

Det kan också vara värdefullt att förbereda frågor. Inte bara underlättar detta om det skulle uppstå pinsamma tystnader, men det visar också att du är seriös om jobbet. Frågorna kan vara baserade på förväntningar på dig och ditt arbete, eller om sammanhållningen mellan kollegorna. Reflektera på vad du tycker är viktigt på en arbetsplats och låt de värderingarna bilda frågorna.

Steg 2: På jobbet

Först, det självklara: se till att vara där i tid, då detta kan vara det viktigaste på hela dagen.

När du väl är på plats, se sedan till att vara närvarande och ett bra tips här är att stänga av telefonen. På detta sätt slipper du pinsamma störningar och undviker att plocka fram den av nervösa skäl. Alternativt kan du sätta telefonen på flygplansläge och lägga telefonen i väskan i stället för i byxfickan.

Att även fokusera på att prata med dina nya kollegor kan göra ett bra första intryck. Små detaljer som att memorera deras namn och se dem i ögonen kommer att göra interaktioner och gemenskapen betydligt lättare senare.

Viktigt är såklart också att mestadels lyssna. Det kommer vara mycket information kring både själva jobbet och jobbmiljön första dagarna. Namn, platser, kontor – all denna information kan kännas överväldigande. Men det bästa är att fokusera på denna information så gott du kan så att de förstår att du är uppmärksam.

Genom att lyssna kan du bättre förstå arbetsatmosfären och bättre veta hur du kan leverera potentiella förslag i arbetet senare. Ett tips är att även ta med sig ett anteckningsblock för att kunna notera viktiga punkter, eller annat som kan vara värt att lägga på minnet.

Steg 3: Efter jobbet

När man väl går hem efter första dagen på nya jobbet är du säkerligen vid det här laget lite trött och huvudet snurrar av information. Även här kan det då vara bra att ta fram anteckningsblocket och skriva ner informationen du fått under dagen. Detta kan vara namnen på kollegor, information du fått om din specifika position och jobb-aktiviteter.

Om du vill kan du också skriva ner dina generella intryck från jobbdagen. Detta kan vara kul att läsa senare och eventuellt tjusigt att dra upp på en avtackning eller jobbfest i framtiden.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *