Tre stjärnor till ROX

Jimmi Eriksson, kocken bakom årets Nobelmiddag, är en av inte mindre än tre stjärngäster som kommer till ROX – Restaurang Oxenstiernan – i Stockholm i vår. En sällsynt chans att prova svensk mat i världs(mästar)klass.

Restaurang Oxenstiernan öppnade våren 2021, men har redan hunnits uppmärksammas för sitt hållbara kök i Guide Michelin med en s.k. Grön Stjärna. Krogen ligger centralt och ändå väldigt pittoreskt i den Oxenstiernska Malmgården på Östermalm, precis bredvid Historiska Museet. Ägaren Sebastian Schildt är annars mest känd för sitt silversmide och smyckesdesign genom Galleri Sebastian Schildt. Köket drivs av Elvira Lindqvist, tidigare kökschef på Fotografiska och Årets Stellakock 2020.

Under sommaren serveras även mat utomhus under de gamla lindarna på Oxenstiernska Malmgården. Foto: ROX

ROX, som restaurangen också kallar sig, har nu släppt programmet för våren och det bjuds på inte mindre än tre svenska stjärngäster:

Kocklandslaget den 31 januari och 1 februari

Först ut är Kocklandslaget under ledning av Ludwig Tjörnemo som kammade hem en fantastisk silverplats i Culinary World Cup, i Luxemburg i slutet av november 2022. På ROX serverar VM-laget en avsmakningsmeny och visar upp de imponerande presentationsfaten som formgivits av Anton Kreu och tillverkats av Sebastian Schildt.

Jessie Sommarström den 14 och 15 februari

I september 2022 utsågs Jessie Sommarström till vinnare i Årets Kock. Jessie, en frontfigur för den nya generationen kvinnliga stjärnkockar, var ensam kvinna i årets final. På ROX serverar Jessie en avsmakningsmeny baserad på hennes vinnande rätter, och 5 % av menypriset går oavkortat till Rajdulari Foundation som hjälper utsatta flickor i Indien.

Jimmi Eriksson den 20 och 21 februari

Sist ut är Jimmi Eriksson, som nu finslipar detaljerna inför Bocuse d’Or som går av stapeln i Lyon i slutet av januari. Jimmi Eriksson är den tidigare vinnaren av Årets Kock och mångåriga lagkapten för Kocklandslaget som nu är aktuellt som kocken bakom årets Nobelmiddag. På ROX kommer Jimmy att servera en avsmakningsmeny, som utgår från hans bidrag i Lyon.

Kvällarna ”Stjärnorna på ROX” har en exklusiv sittning som startar klockan 19.00. Samtliga avsmakningsmenyer kostar 1800 kronor per person. Till det finns vinpaket skapade av Restaurang Oxenstiernans egen sommelier Amanda Eriksson.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *