Kvik lanserar Antitrendrapporten – hållbarhet och social samvaro präglar framtidens kök

trendrapport kök 2022

Kökstillverkaren Kvik har släppt en färsk rapport, Antitrendrapporten, som syftar till att ta ett helhetsgrepp inom kök och hållbarhet. Rapporten visar också svenskarnas inställning till köket, hur vi umgås i köket och vad som styr våra val när vi köper ett nytt kök eller väljer att renovera det.

Antitrendrapporten från Kvik visar hur medvetna val kan påverka både plånbok och planet positivt och baseras bland annat på en undersökning som genomfördes av YouGov under november 2021.

antitrendrapport vik

Enligt Antitrendrapporten har pandemin medfört att vi spenderar mer tid i köket och en tredjedel av svenskarna spenderar 3-4 timmar eller mer i köket per dag. Samtidigt som vi är mer i köket spenderar hela 7 av 10 mindre än en timme på att laga mat. Köket har blivit mer än bara en plats för matlagning och måltider och en plats där vi samlas kring stort och smått och vi samlar vänner och familj i köket och umgås både genom digitala plattformar och fysiskt.

Vad använder du köket till? (förutom matlagning)

vad används kök till?
  • 4 av 10 anger att det är platsen för att umgås med vänner och familj (13 procent umgås digitalt med familj och vänner i köket och 41 procent umgås fysiskt)
  • 16 procent använder köket som arbetsplats

I takt med att köken blir allt viktigare i vår vardag och för den sociala samvaron, blir det också allt viktigare att köken är hållbart producerade, tillverkade av hållbara material, att de håller över tid och när de nått slutet av sin livscykel ska det gå att återvinna större delen av köket.

Vi har gått från att se köket som en utbytbar trendaccessoar till att söka efter långsiktiga och hållbara lösningar. Att prata trender kring kök känns förlegat då cyklerna för vad som ska kännas modernt och inne är så mycket längre när det gäller kök. Det ska finnas där i minst tio år, oavsett om det är du eller någon annan som kommer att flytta in i bostaden, säger Claus Johnsen, designchef på Kvik.

Vad är det viktigaste i köket ur ett hållbarhetsperspektiv?

Vad är det viktigaste i köket ur ett hållbarhetsperspektiv
  • Hälften av de tillfrågade tycker att det viktigaste är att köket har en lång livslängd
  • 3 av 10 tycker det viktigaste är att köket är tillverkat i slitstarka material eller hållbaramaterial
  • 7 av 10 byter ut delar av sina kök på grund av utslitna delar
  • 35 procent upplever att det är luckor, skåp och lådor som slits mest i köketGröna kök behöver inte kosta skjortanEnligt undersökningen anser 3 av 10 att priset är det viktigaste vid en köksrenovering. Oftast köper genomsnittssvensken inte mer än ett kök under sitt liv och många känner kanske inte till att ett hållbart och miljövänligt kök inte behöver bli dyrare. Priset på ett nytt kök eller en renovering kan variera väldigt mycket beroende på val av vitvaror, bänkskivor, storlek på köket och i viss mån design.

Det råder en felaktig uppfattning om att hållbara kök skulle kosta mer. Tvärtom, så behöver budgeten inte vara det som avgör om du kan välja ett hållbart kök eller inte. På Kvik kan vi hålla priserna nere tack vare ett utvalt sortiment, en effektiv produktion och leveranser i platta paket, säger Johanna Strömberg, Lead Markering Manager på Kvik Norden.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *