Tretorns klassiker Nylite firar 50 år – får ny kreativ design

Tretorns klassiska sneaker Nylite fyller 50 år i höst. Detta firas genom ett initiativ där företagets kreativa chef André 3000 tillsammans med 50 kreatörer runtom i världen får ta fram varsitt par specialdesignade skor. Dessa kommer att visas upp på ComplexCon i Los Angeles 4-5 november och svenske artisten Mwuana är en av de utvalda kreatörerna.

Tretorn Nylite är en av Sveriges dolda sneaker-kändisar som på 70-80 talet tog USA med storm. Genom Björn Borg och tennisen blev Nylite en av de största stilikonerna inom preppy Tennis-sneakers i USA.

Nylite är en av Tretorns, och modehistoriens, allra mest klassiska skomodeller. Skorna, som ofta benämns som världens första lyxiga sportsko, lanserades redan 1967 och blev snabbt en stilklassiker. Nylite lanserades initialt som en tennissko och bars av flera tennisstjärnor i stora turneringar, bland annat av Björn Borg under Wimbledon 1976. Detta under en tidsperiod då tennisspelare sågs som sin tids rockstjärnor. 

Björn Borg bar dem både på och utanför banan och under 70- och 80-talen och tack vare hans kändisskap blev skon snabbt en klassiker. Skon var en ”must-have”-accessoar för studenterna på de amerikanska Ivy Leagueskolorna.

Tretorn Nylite 50 years
Tretorn Nylite.

Framförallt har Nylite blivit en ikonisk skomodell i USA där den burits av otaliga kändisar – från supermodeller till skådespelare, musiker och toppolitiker. Under sin nästan 50 år långa historia har skorna burits av personer som bl.a. Billy Joel, Arnold Schwarzenegger, Janice Dickinson och Kanye West.

Under 70- och 80-talen blev Nylite en omåttligt populär sko amerikanska Ivy League-universiteten under 70- och 80-talen. 1980 uppmärksammades skon som ett nyckelplagg i The Preppy Handbook där den beskrivs som ”the tennis shoe of choice” och statusen som en del av Preppystilen befästes.

Idag är den klassiska modellen lika populär som någonsin – uppdaterad i komfort, passform och med fler färgalternativ. Nylite sammanfattar den klassiskt svenska minimalistiska designen, vilket bidragit till att hålla skon modern och tidlös under nästan 50 år.

Björn Borg Tretorn shoes Nylite
Björn Borg i ett par skor av Tretorn Nylite.

Idag lever Nylites arv vidare samtidigt som skon och Tretorn konstant utvecklas med nya attribut och tekniska detaljer. I höst fyller alltså denna tidlösa sneaker 50 år och det firar Tretorn genom att låta 50 kreatörer runtom i världen göra sitt kreativa avtryck på ett par Nylite White Canvas.

”Nylite är en perfekt vit canvas för kreatörer. Därför känns det otroligt spännande att se vad André 3000 tillsammans med de 50 kreatörerna kan skapa för kreativa uttryck. Givet Tretorns svenska rötter känns det såklart lite extra kul att Mwuana är en av utvalda kreatörerna!” säger Fredrik Ekström, Europeisk Marketing Manager på Tretorn.

Tretorns klassiker Nylite firar 50 år

Tretorn har på den svenska marknaden engagerat sju kreatörer som med ett par Nylite som målarduk ska uttrycka sin kreativitet. Av dessa har alltså den hypade hip-hoparen Mwuana valts ut att representera Sverige i det globala initiativet på ComplexCon i Los Angeles.

Övriga sex par kommer att visas upp, för första gången, på Aplaces butik på Norrlandsgatan 11 i samband med skons 50-årsfest den 5 oktober. Skorna kommer sedan finnas för allmän beskådan hos Aplace under ett par veckor.

André 3000 design tretorn
André 3000.

SS18 kollektionen från Tretorn bygger på Andre 3000 Benjamins tolkning av Tretorns arv från sneakers och sportmode på 80-90 talet. Kollektionen består av flera retrostilar och inkluderar även en uppdaterad Nylite silhuett.

Den första limiterade lanseringen sker på ComplexCon 4-5 nov. Resterande del av kollektionen kommer nå butikerna i Europa under våren 2018.

Tretorn x Andre 3000 collection

De kreatörer som engagerats i det svenska initiativet är:

Mwuana

Hip-hop-artist som slagit genom stort det senaste året, kanske framförallt med debutskivan Triller.

Mwuana hiphop artist
Mwuana.

Sammy & Johnny Bennett

Hip-hopduo som även de har gjort stort avtryck på kort tid. Släppte debutalbumet Streck tidigare i år.

Amandah Andersson

Modedesignern och illustratören Amandah Andersson står bakom varumärket Ame Awe. Hon har även gjort kostym och design till flertal artisters så som Ane Brun, Linnéa Henriksson och Frida Hyvönen.

Tomas Gradzki

Beckmansutbildade konstnären Tomas Gradzki är en del av Cargo Collective och står bakom den omtalade idén ”Message in a bottle”.

Third Culture Kids

Har fötts ur det som tidigare var RMH och samlar idag några av Sveriges absolut intressantaste kreatörer inom musik, konst och mode.

Ollio

Konstnären Ollio (Jonathan Josefsson) har ställt ut sin konst på en rad olika gallerier. Med tydliga rötter inom graffiti och gatukonst testar Ollio ofta sin kreativitet, bland annat genom att skapa mattor.

konstnären Ollio
Ollio.

Lisa Borg

Beckmanselev med ett avantgardistiskt uttryck. Har gjort ett flertal visningar och egna projekt, bland annat ihop med Svenskt Tenn.

Lisa Borg
Lisa Borg.

Floris Turnbull Asser fragrance

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *