För att uppmärksamma 70-årsdagen av den brittiska expeditionen till Nordgrönland presenterar TUDOR ny modell av Ranger. Denna klocka hyllar andan i detta djärva äventyr, komplett med kaliber MT5402, en 39 millimeter lång boett och ett lås med snabbjusteringssystem.
Det var den 8 juli 1952 som den brittiska Nordgrönlandsexpeditionen lämnade Deptford, ett område vid Themsens strand i London, för ett tvåårigt vetenskapligt uppdrag där man studerade inlandsisen på Grönland.
Utrustade med den helt nya modellen Oyster Prince, TUDORs första klocka som var både automatisk och vattentät, utförde expeditionens medlemmar, huvudsakligen brittiska forskare och sjömän, djupgående glaciologiska och seismiska undersökningar på flera platser.
TUDOR bad dem också att samla in prestandadata för de 30 Oyster Prince-klockor som skulle bäras under extrema förhållanden. Det är den äventyrliga andan hos dessa pionjärer inom arktisk utforskning som det senaste tillskottet till Ranger-serien hyllar, genom att erbjuda en prisvärd kombination av toppmodern klockteknik och historisk estetik.
Läs mer: Nya klockor från TUDOR 2022
Egenskaper på klockan
Klockan har ett satinborstat hölje i 316L-stål, 39 mm i diameter, med fast bezel i 316L-stål. Den har en mörkgrå, matt svart och kupolformad urtavla med timme markörer målade med schweiziskt Super-LumiNova® självlysande material av klass A.
Klockan har kaliber MT5402, certifierad av COSC (Swiss Official Chronometer Testing Institute), med en balansfjäder i silikon och en gångreserv på 70 timmar. Tre armbandalternativ finns tillgängliga – olivgrönt Jacquard-tyg med röda och beigefärgade ränder, hybridgummi och läder eller 316L-stål med TUDOR ”T-fit” snabbjusteringslås.
Ranger-sagan
Ranger-namnets historia sträcker sig mycket längre tillbaka än den brittiska Nordgrönlandsexpeditionen. Även om de TUDOR-klockor som medlemmarna använde mellan 1952 och 1954 aldrig hade denna inskription på sina urtavlor, har efterföljande Ranger-modeller fortsatt konceptet med expeditionsklockan som föddes på TUDOR under denna tid. Det är ett robust, praktiskt och prisvärt instrument.
TUDOR Ranger-familjen har sitt ursprung i 1929. Detta var året då Hans Wilsdorf registrerade namnet ”Ranger”, bara tre år efter att ha registrerat varumärket ”The TUDOR”. Vid den tiden användes namnet inte för att ange modellen specifikt, utan för att lägga till en äventyrlig aspekt till vissa klockor i TUDOR-kollektionen.
Den estetik som vi nu känner igen som Ranger dök inte upp förrän på 1960-talet, med sina stora arabiska siffror, generöst belagda med självlysande material vid klockan 3 (för modeller utan datum), 6, 9 och 12, samt sina unikt utformade visare.
Den erbjöds i ett antal varianter under historiens lopp, med och utan datum, med automatisk eller manuell uppdragning och till en början med TUDOR-logotypen med rosor följt av skölden på urtavlan. Redan 1973 tillverkades en version av Ranger med ett integrerat armband under namnet ”Ranger II”.
Andan i klockan
Den nya Ranger-modellen respekterar de estetiska standarder som fastställts under dess historia, särskilt dess urtavla med arabiska siffror klockan 3, 6, 9 och 12, samtidigt som den innehåller nya tekniska element av högsta kvalitet, särskilt en högpresterande tillverkningskalibrator och ett TUDOR ”T-fit”-lås med snabbjusteringssystem.
Den fortsätter, inom TUDOR-kollektionen, traditionen med expeditionsklockor, som föddes med Oyster Prince-klockorna som användes av medlemmarna i den brittiska Nordgrönlandsexpeditionen. Traditionen för ett robust, praktiskt och prisvärt instrument.
För att återge detta funktionella arv är Rangers 39-millimeters hölje och armband satinborstade, vilket ger en övergripande matt finish. Vissa delar är dock polerade för att förstärka fodralets linjer, bland annat den inre kanten av bezel.
När det gäller urtavlan kommer ett uppmärksamt öga att lägga märke till en detalj med historiskt inflytande, nämligen timmarkeringar som är målade i självlysande material. De är beigefärgade och kontrasterar perfekt mot den korniga, mattsvarta urtavlan och matchar tonen på TUDORs sköldlogotyp och inskriptioner. De pilformade visarna, rundade för timvisaren och kantiga för sekundvisaren, är karakteristiska för Ranger-estetiken, med en ny touch, spetsen på sekundvisaren i vinrött.
Kaliber MT5402
Ranger-modellen är utrustad med Manufacture Calibre MT5402. Dess konstruktion har utformats för att säkerställa robusthet, livslängd, tillförlitlighet och precision tack vare dess balans med variabel tröghet, som hålls på plats av en robust traverserande bro med två fixeringspunkter.
Tack vare denna balans och den icke-magnetiska balansfjädern i kisel har Manufacture Calibre MT5402 certifierats som kronometer av det officiella schweiziska institutet för kronometerprovning (COSC), med en prestanda som går utöver de standarder som fastställts av detta oberoende institut.
COSC tillåter en genomsnittlig variation i den dagliga driften av en klocka på mellan -4 och +6 sekunder i förhållande till den absoluta tiden i ett enskilt urverk, medan TUDOR insisterar på en variation på mellan -2 och +4 sekunder i driften när klockan är helt monterad.
En annan anmärkningsvärd egenskap är att gångreserven i Manufacture Calibre MT5402 är ”helgbeständig”, det vill säga cirka 70 timmar, vilket gör det möjligt för bäraren att ta av klockan på en fredagskväll och sätta på den igen på måndagsmorgonen utan att behöva dra upp den.
Jacquard-, stål- eller hybridarmband
Tygarmbandet är ett av TUDORs kännetecken, som 2010 blev ett av de första klockmärkena att erbjuda det med sina produkter. Det vävs enligt en traditionell metod på jacquardvävstolar från 1800-talet av företaget Julien Faure i regionen St-Étienne i Frankrike, och dess tillverkningskvalitet och komfort på handleden är unik.
År 2020 firade TUDOR tio års samarbete med det hundra femtioåriga företaget Julien Faure. Samarbetet inleddes med lanseringen av Heritage Chrono, den första modellen utrustad med ett tygband som skapats av hantverkarna, på Baselworld 2010.
För Ranger-modellen valde TUDOR ett olivgrönt armband med två röda ränder och en beige rand som vävts av hantverkarna.
Ranger erbjuds också med ett helt satinborstat stålarmband, med TUDORs ”T-fit”-spänne som är utrustat med ett system för snabb längdjustering. Detta praktiska system är lätt att använda, kräver inga verktyg och erbjuder fem lägen. Med detta praktiska system kan bäraren av TUDOR Ranger göra en fin, omedelbar justering av armbandets totala längd längs ett justeringsfönster på 8 mm.
Slutligen erbjuds ett tredje armbandalternativ, i naturgummi och tygliknande svart läder med textur, med beigefärgade sömmar och ett fällbart lås.
Fältprovningar
Den brittiska Nordgrönlandsexpeditionen utgjorde ett banbrytande ögonblick för TUDOR och dess klockor. Faktum är att detta var ett av de allra första långtidstesterna under verkliga extrema förhållanden som genomfördes av märket.
Expeditionsmedlemmarna övervakade variationerna i precisionen hos sina Oyster Prince-klockor jämfört med de timvisa signaler som sändes ut av BBC, och registrerade dem i anteckningsböcker som var särskilt avsedda för detta ändamål.
Med tanke på de förväntade temperaturerna var de TUDOR-klockor som skickades för detta projekt speciellt smorda med ”arktisk” olja och försedda med armbandförlängningar så att klockorna kunde bäras över ärmarna på parkas. När en av expeditionsmedlemmarna återvände från Grönland skrev han i ett brev till TUDOR, som har bevarats i varumärkets arkiv, att hans klocka ”upprätthöll en anmärkningsvärd noggrannhet” och att ”den vid enstaka tillfällen behövde dras upp för hand”.
Denna metod för testning, som kallas ”Trial of destruction”, där klockan utvärderas i fält av professionella under extrema förhållanden, var temat för TUDORs första storskaliga reklamkampanj som lanserades 1952. Sådana tester styrde utvecklingen av ett antal av märkets verktygsklockor.
Denna uppfattning om robusthet förblev kärnan i TUDORs filosofi, vilket särskilt framgår av dess budskap under de följande decennierna, som alltid fokuserade på teknisk prestanda under svåra förhållanden snarare än på frågor om prestige eller status.
I början av 1970-talet presenterades till exempel Ranger-modellen i en TUDOR-katalog på handleden av en skogsarbetare som ”valde sin klocka lika noggrant som han valde sin motorsåg”.
Tudor-garantin
Sedan Hans Wilsdorf skapade TUDOR 1926, och i linje med hans vision av en idealisk klockprodukt, har företaget aldrig slutat att producera de mest robusta, hållbara, pålitliga och exakta klockor som finns idag.
Stärkt av denna erfarenhet och övertygad om den överlägsna kvaliteten på sina klockor, särskilt de som testats på Grönlands isfält, erbjuder TUDOR en femårig garanti för hela sin kollektion. Denna garanti kräver inte att klockan registreras eller lämnas in för periodiska kontroller och är överlåtbar.