Smaka på mystik från Japan – tusenåriga folksagor berättas i gindrinkar

roku gin sagodryck sverige

I sommar ger Roku Gin svenskarna möjlighet att upptäcka tusenåriga japanska folksagor genom sagolika drinkupplevelser i utvalda svenska städer. Här kommer ett smakprov i form av den klassiska berättelsen om prinsessan Kaguya, tolkad i en lyxig gindrink att blanda hemma.

I sommar kommer nya chanser att återupptäcka charmen i fängslande berättelser. Då ska nämligen bartenders i ett antal svenska städer blåsa liv i tusenåriga japanska folksagor med den japanska ginen Roku Gin.

Och detta med vackra garneringar, dofter och smaker. Tolkningar som låter oss uppleva berättelserna med alla sinnen sätts upp på respektive bars cocktailmeny fr.o.m. midsommar, och serveras ihop med ett ark som i text och vackra illustrationer ger nyckeln till hur drinkens smaker och garnering återger folksagan. 

japansk sagodrinken sushi

Hur smakar en saga? Här går det att beställa drinkarna i sommar:

 • Bar Bruno, Göteborg
 • Cheri-lee, Göteborg
 • Boca, Norrköping
 • Magasinet, Västerås
 • Hamnkrogen, Helsingborg
 • CG’s, Luleå
 • Miss Voon, Uppsala

Nyfiken på en berättelse redan nu? Här kommer receptet på den lyxiga gindrinken Fushi (odödlighet på japanska), som låter oss uppleva sagan om månprinsessan Kaguya.

Sagodrinken Fushi

japanska sagodrinken fushi

Fushi är en tolkning av den uppskattade folksagan om prinsessan Kaguya från 900-talets Japan, vars mystik har levt kvar och inspirerat såväl filmmakare, konstnärer och animetecknare fram till idag.

Berättelsen börjar med att ett par i bergen finner en flicka i ett lysande bamburör. Flickan som får namnet Kaguya, växer snabbt upp till en vacker kvinna. I byn där hon bor får hon fem beundrare, som alla tävlar om hennes hand. Trots en rad ivriga försök att imponera på henne, slår hon fast att ingen av dem är bra nog. Men en dag träffar hon någon som får henne på andra tankar.

Den man som slutligen fått hennes hjärta att dansa i bröstet är inte vem som helst, utan Japans kejsare. De inleder en kärleksrelation och börjar brevväxla. Men då Kaguya en kväll blickar mot natthimlen börjar tårarna rinna. Hon avslöjar för sina fosterföräldrar att hon inte tillhör jorden, utan månen, och att tiden är kommen för att återvända hem. Innan hon lämnar jorden tar hon en klunk av ett odödlighetselixir, och lämnar ett sista brev och en flaska av elixiret till sin älskade.

När kejsaren nås av brevet och elixiret, blir han förkrossad. Han beordrar att det ska brännas på det högsta berget, det närmast himlen, i hopp om att hon ska se det. Han vill inte leva för all tid, när han ändå inte kan spendera evigheten med henne. Det sägs att röken stiger mot himlen från bergets topp än idag…

Ingredienser

 • 4 cl Roku Gin
 • 5 cl Kylt Sencha-te
 • 2,5 cl Yuzujuice
 • 1,5 cl Sockerlag
 • 0,5 cl Ingefärsjuice 
 • 5 cl Sodavatten
 • 0,2 tsk Matcha-te
 • Eventuell garnityr: Brudslöja 

Gör så här:

 1. Börja med att koka ett starkt te av typen sencha och låt det svalna.
 2. Plocka sedan fram ett highballglas och häll i det kylda senchateet och ingefärsjuicen, som utgör symboler för det odödlighetselixir som prinsessan drack av och lämnade till sin älskade.
 3. Tillsätt sedan yuzujuicen och sockerlagen.
 4. Sen blandar du i Roku Gin, vars sex smaknoter av körsbärsblomster och -blad, sencha- och gyoko-te, sanshopeppar och yuzu symboliserar de sex män som i sagan önskar att göra prinsessan till sin.
 5. Toppa upp med sodavatten och rör varsamt i lite matcha-te, som ger drinken uppenbarelsen av den bambu som prinsessan hittades i.
 6. För en extra sagolik drink: placera ett litet knippe brudslöja i glasets öppning, vars små vita blommor får symbolisera den vita rök som steg upp mot himlen när kejsaren beordrade sina undersåtar att elda upp prinsessans avskedsbrev och odödlighetselixir.

Vad är Roku Gin?

Roku, som betyder siffran sex på japanska, innehåller sex traditionella ingredienser från det japanska växtriket. Förutom klassiska ginkryddor som enbär innehåller Roku Gin blommor och blad från körsbärsträd (sakura), skal från yuzufrukt, sencha- och gyokurote samt sanshopeppar.

Ingredienserna skördas i så kallad shun, vilket innebär att de plockas i säsong när de smakar som allra bäst. Doften är söt och blommig med inslag av körsbärsblomma och grönt te. Smaken är komplex med flera lager av olika växter och kryddor, där enbär och yuzu är mest framträdande.

Sanshopepparn ger en kryddig avslutning. Flaskan är gjuten i en hexagonform, där de sex kanterna representerar varje japansk ingrediens. Den japanska kanji-symbolen för siffran sex är tryckt på etiketten, som är gjord av traditionellt washipapper.


Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *