Två nyheter från irländska Teeling Whiskey

teeling amarone cask

Dublinbaserade irländska craft-märket Teeling Whiskey skapar regelbundet unika och innovativa fatlagrade whiskey. Man sköter tillverkningen med respekt för Dublins whiskeytraditioner i kombination med ett träffsäkert nytänk.

Nu lanserar Teeling Whisky två nyheter på whiskymarknaden. Först ut är en spännande Amaronefatslagrad 12-åring som lanserades igår. Den 8:e mars är det dags igen när Teeling Single Pot Still Limited Edition Batch 2 kommer ut på marknaden.

Ny unik 12-årig Amarone Cask

Nu kommer en spännande Amaronefatslagrad 12-årig till Sverige. 256 flaskor lanserades igår på den svenska marknaden till ett pris på 899 kr på Systembolaget med Nr 40393.

Destillerichefen och master blendern Alex Chasko har med sin expertis och fingertoppskänsla hittat ännu en riktigt spännande utgåva som nu når Sverige.

Distillery Manager Alex Chasko.

2006 fyllde familjen Teeling ett ex-bourbonfat med irländsk whiskey och lät den vila i 10 år innan whiskeyn flyttades över till ett ekfat från Amaronevins-producenten Musella i 24 månader. Efter totalt 12 års lagringstid var det så dags för tappning av denna häftiga skapelse. Teeling Whiskey Amarone Cask har buteljerats på fatstyrka, 58,4% alkohol.

I doften finner man en härligt knäckig och nötig ton. Amaronefatet finns med i doftbilden tillsammans med maltiga inslag.

I smaken så välkomnas man in i fruktträdgården tillsammans med oljig och maltig ton. Karamelltoner tillsammans med inslag av torkad frukt, såsom gula russin och torkad aprikos. Whiskey har en härlig balans med ett extra tryck från alkoholstyrkan.

Eftersmaken är lång och får hjälp av den mjuka vegetabiliska oljigheten tillsammans med alkoholhalten. Mot slutet så kommer känslan av kanderade apelsinskal och citrus.

Första Pot Still-whiskeyn från Dublin på nästan 50 år

Teeling Single Pot Still är gjord på en 50/50 blandning av mältat och omältat korn helt enligt tradition. Sedan trippeldestilleras den jästa blandningen (wash) och avslutningsvis lagras den på 3 olika fat, virgin oak, ex-bourbon och vitvinsfat.

Alkoholhalten ligger på 46% och Teeling Single Pot Still är inte kylfiltrerad. Resultatet är balanserat, äkta och så mycket Dublin som ryms i en 70 centilitersflaska Irish Whiskey.

I doften finner man blommor i alla färger, hibiskus. Gröna druvor med blodgrape och citrus. 

I smaken kommer vit tropisk frukt, litchi och drakfrukt. Druvorna återkommer med en touch av vitpeppar, även ugnsbakad persika med smulad digestivekex.

Eftersmaken är mediumlång och nu kommer bourbonfatens inspel. Lätt torr och vaniljkryddig som övergår i rostade mandlar och lönnsirap.

The Teeling Whiskey Company drivs av whiskypionjärerna och bröderna Jack och Stephen Teeling och är Irlands mest omtalade destilleri just nu. Bröderna bestämde sig för att öppna upp det första destilleriet på 125 år i Dublin med målet att återigen göra Dublin och Irland världsberömd för utsökt kopparpanns-whiskey igen.

Valet föll på stadsdelen ”Liberties” som tidigare var hjärtat för Dublins whiskeyindustri. Här har man byggt upp ett nytt craft destilleri från grunden med målet att skapa fantastisk whiskey och att återuppliva arvet från tiden då Irländsk whiskey var som bäst.

Stephen och Jack Teeling,

The Teeling Whiskey Company är Irlands ledande, familjeägda och oberoende whiskeyproducent och har fått fina recensioner för sin whiskey på flertalet internationella whiskytävlingar.

exklusiva parfymer för män och kvinnor jul 2017
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *