Klädkod Ugly Christmas Sweater: Sveriges fulaste jultröja för män 2023

Ugly Christmas Sweater Day har gjort en kometkarriär bland jultraditionerna. Visst var jultröjor fula förr i tiden också, men det hanterades på ett diskret sätt. Kanske fick man inte vara med på julfotot, eller placerades längst bort på julbordet. Men när sociala medier fick sitt genombrott gick den fula jultröjan från en faux pas till festens mittpunkt.

Den 18 december är det Ugly Christmas Sweater Day igen. Efter många år utan julfester ihop lär det vara hårt tryck på jultröjorna till årets julbord och julfester. Vi har laddat upp med Sveriges fulaste jultröjor för män från bland annat:

#1 Den fulaste jultröjan med extra allt

Den här tröjan man kan beundra hela julfesten, och dess färgkombinationer kommer skrika ”se mig” rakt igenom festlokalen. Den inbyggda iron hindrar dig från att bli bannlyst från kontoret för livet.

årets absolut fulaste jultröja herrar
Ful jultröja från Amazon.se

#2 Den fula julkavajen

Har du tröttnat på jultröjor? Ta din fula stil till nästa nivå med den här gräsliga julkavajen. Kan dressas upp som här, eller gärna kombineras med färgstarka kläder för att höja känslan ett snäpp till.

ful julkavaj
Ful julkavaj från Partykungen.se

#3 Den obehagliga jultröjan

Vill du bara provocera är det här rätt jultröja för dig. Det finns egentligen inget som säger att det måste vara en tröja, utan du kan också se det som inspiration för att dekorera din kropp. Hur som helst kommer ingen vilja sitta nära dig, ifall det nu inte är en tröja.

the ugly Christmas sweater är en ny tradition I Sverige
Obehagligt ful jultröja från Amazon

#4 Den otäcka jultröjan

Vill du slippa dina kvinnliga kollegor till julbordet så har vi tröjan för dig. Det här är tröjan personalavdelningen kommer vilja stoppa redan i dörren.

obehagligt ful jultröja
Obehaglig jultröja från Partykungen

#5 The ugly Christmas vest

Den här västen i är bara för de mest viljestarka och modiga. Den hemstickade känslan skapar genast obehag och tveksamhet i bekantskapskretsen – ”Är det ett skämt eller på riktigt?”, ”Tänk om han fått den i present av sin mamma?”. Gjord i 100% akryl naturligtvis.

Riktigt ful julväst med hemmastickad känsla från Partykungen

Var kommer Ugly Christmas Sweater Day från?

Jultröjan fick sitt genombrott i samband med att TV-personligheter som Gyles Brandreth och Timmy Mallett på 1980-talet började använda dessa på julhelgerna under sina shower. Även den på 1980-talet så populära TV-serien The Cosby Show sågs Cliff Huxtable i färggranna stickade tröjor, vilket ytterligare gjorde tröja populär som julplagg.

Orsaken till att den stickade jultröjan – mer specifikt den stickade fula jultröjan – fått ikonstatus som klädesplagg finner vi dock högst troligen hos den julfilmen Ett päron till farsa firar jul från 1989 med Chevy Chase i en av huvudrollerna. Filmen har blivit ett traditionellt inslag i TV-tablån kring juletid i många länder, däribland Sverige.

Även filmen Bridget Jones dagbok från 2001 har gjort sitt till för att göra jultröjan till ett ”töntigt”, men samtidigt charmigt, inslag i juletider.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *