Dejtingbarometern 2022: Majoritet anser att sex på första dejten är okej

dejtingbarometern 2022

Match presenterar nu sin årliga undersökning som tar tempen på svenska singlar. Undersökningen visar att dejtandet har förändrats och att fler män är mer intresserade av ett seriöst förhållande idag än för ett år sedan. Dessutom är det för många inte ett problem att ha sex på första dejten. Det framgår även att två av tre svenska singlar tycker första dejten är avgörande för om det blir en andra dejt.

Match nya, årliga undersökning ”Dejtingbarometern 2022” syftar till att undersöka svenska singlars vanor och inställningar till relationer, kärlek, sex och dejting. Av naturliga skäl att svenskarnas dejtingliv förändrats under pandemin, och undersökningen visar att många fått en ny syn på kärlek. 

Fler män intresserade av ett seriöst förhållande

online dejting sverige 2022

40 procent av svenska singlar uppger att de är mer intresserade av ett seriöst förhållande idag än för ett år sedan. Intressant nog är det fler män (43 procent) än kvinnor (37 procent) som nu känner sig redo för en seriös relation. 

Pandemin har även gjort många nyfikna på att träffa andra kön än vad man vanligtvis är attraherad av. Högst är ökningen bland unga kvinnor i åldrarna 18–29, där 11 procent blivit mer nyfikna. 

Den senaste tiden har vi getts möjlighet att sakta ner och verkligen fundera på vad vi är ute efter i livet. För singlarna har det inneburit att många nu känner sig både mer säkra på vad de söker och mer redo för ett seriöst förhållande. Dessutom har den sociala isoleringen gjort att många känt sig extra ensamma, så det är inte konstigt att det finns ett uppdämt behov av att umgås, dejta, ha sex och skapa långvariga nära relationer, säger Jacqueline Joo, Match dejtingexpert.

”Sex på första dejten är okej”

Att gå på en första dejt kan vara pirrigt, och med allt rätt. Dejtingbarometern 2022 visar att två av tre (68 procent) av svenska singlar anser att den första dejten är avgörande för om de kommer träffa personen igen. Dessutom anser fler kvinnor (78 procent) än män (60 procent) att den första dejten är avgörande.

Tvärtemot vad man kanske kan tro, anser svenska singlar att det inte är ett problem att lära känna varandra på ett mer intimt plan första gången man ses. En klar majoritet (67 procent) anser att det är okej att ha sex på första dejten.

Att dejta är inte alltid en dans på rosor enligt svenskarna. Undersökningen visar att det jobbigast med att dejta är oron för att det ska bli stelt (45 procent), följt av att man måste socialisera sig (41 procent) och rädslan för att man inte ska klicka direkt (36 procent).

Det här är några vanliga rädslor vid alla typer av första möten med nya människor. Det positiva är att man kan jobba bort oron genom att öva på att dejta och verkligen gå dit trots att rädslan säger ”gör det inte!”. Dessutom är det bra att skapa en plan för att minska stelheten. Planen bör bland annat bestå av att endast gå på aktiva dejter som varar i max 1–2 timmar och att förbereda en mental lista på samtalsämnen och frågor. Det gör att du känner dig tryggare och ökar ditt dejting-självförtroende samtidigt som du ökar chanserna att träffa någon du verkligen kan klicka med, säger Jacqueline Joo.

Fler intressanta fynd från undersökningen

  • På frågan hur den perfekta första dejten ser ut, verkar män och kvinnor ha olika åsikter. De flesta män föredrar att äta middag tillsammans (28 procent), något som endast 17 procent av kvinnor föredrar. Kvinnor tar hellre ett glas vin (24 procent), något som inte är lika populärt hos männen (15 procent). 
  • En tredjedel av singlarna (30 procent) upplever att dejtandet har förändrats det senaste året. 
  • 44 procent menar att dejting i högre grad sker över nätet, följt av att det blivit vanligare att göra en aktivitet tillsammans (30 procent) och att dejterna är snabbare (25 procent). 

Om undersökningen:

Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Match. Den bygger på 1000 intervjuer med svenska singlar, 20–50 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 17 – 23 augusti 2022.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *