Unik svensk Ferrarisamling under klubban

the aurora collection vid villa erba-auktionen

En av Sveriges absolut finaste Ferrari-samlingar kommer gå under klubban i maj. The Aurora Collection kommer säljas på RM Sotheby’s exklusiva Villa Erba-auktion. Villa Erba är en auktion som bara hålls en gång vartannat år vid palatset Villa Erba vid Comosjön norr om Milano, och den 19-20 maj är det dags igen.

Bakom The Aurora Collection står en icke namngiven svensk person. Men med tanke på att samlingens 14 bilar värderas till ca 300-350 miljoner kronor och är ytterst ovanliga så är det ganska enkelt att identifiera säljaren.

Bilarna tillhör Aje Philipson och utgör bara en liten del av hans samling, som värderats till någonstans mellan 500 miljoner och 1 miljard kronor. Aje får ofta epitetet ”kungens vän”, men är kanske bättre beskriven som en av tre arvtagare till Gunnar Philipson, grundare till Philipsons Bil. Philipsons Bil var en bilhandelskoncern som bland annat var generalagent för Daimler-Benz i Sverige och under 1950-talet en av Europas största privatägda bilhandlare.

Efter Gunnar Philipsons död monterades koncernen gradvis ner och såldes till andra bilhandlare, men Philipsons barn ärvde en ansenlig förmögenhet. Pappa Gunnar var för övrigt en stor samlare av silverföremål, så både samlandet och bilintresset tycks gå i blodet.

The Aurora Collection

Det är 12 Ferrari och 2 Mercedes som utgör The Aurora Collection, som RM Sotheby’s döpt försäljningen till. Bilarna är samtliga i fantastiskt skick, många har intressanta och fascinerande livshistorier och har körts mycket lite.

1961 Ferrari 250 GT SWB Berlinetta Scaglietti

1961 Ferrari 250 GT SWB Berlinetta Scaglietti -  en del av The Aurora Collection
1961 Ferrari 250 GT SWB Berlinetta Scaglietti. Foto: Tim Scott / RM Sotheby’s

Den här berlinettan (Ferraris språk för sportkupé) är en av Ferraris mest eftertraktade samlarmodeller – nr 62 av bara totalt 165 byggda. Modellen med kort hjulbas – SWB, Short Wheel Base – designades för att ge bättre kontroll av samma team som senare skulle bygga legendariska 250 GTO. Ferrari 250 GT SWB var inte bara en vacker bil, utan också mycket framgångsrik inom racingen under början av 1960-talet.

Det här exemplaret har dessutom en lång och varierande historia, där chassit och motorn delvis befunnit sig på olika ställen i världen, innan de återförenades tack vare en samlare. 1968 medverkade bilen i Disney-klassiskern The Love Bug (med den tveksamma översättningen ”Gasen i botten, Herbie”).

1956 Ferrari 500 TR Spider Scaglietti

1956 Ferrari 500 TR Spider Scaglietti -  en del av The Aurora Collection
1956 Ferrari 500 TR Spider Scaglietti. Foto: Tim Scott / RM Sotheby’s

Den här fantastiskt välbevarade Ferrari 500 TR är en av bara 13 som byggts i världen. TR står för Testa Rossa, italienska för ”rödhuvud” vilket spelar an på de de rödlackerade kamaxelkåporna (som annars var svarta). Det här var den första modellen att bära namnet Testa Rossa och anses därför höra till de riktiga rariteterna.

Bilen har även den en rik historia, där den bland annat tävlat i flera italienska tävlingar under sin första ägare, den italienska prinsen Gaetano Starrabba di Giardinelli.

2019 Ferrari Monza SP1

2019 Ferrari Monza SP1 - en del av The Aurora Collection
2019 Ferrari Monza SP1. Foto: Tim Scott / RM Sotheby’s

Samligen innehåller inte bara äldre bilar utan även några nyare. Den nyaste bilen i samligen är en 2019 Ferrari Monza SP1, en hyllningsmodell lanserad 2019 som ska påminna om några av Ferraris mest uppmärksammade tävlingsbilar genom tiderna, som 166 MM, 750 Monza och 860 Monza. Ferrari Monza kom i två modeller – SP1 och SP2 – som ensitsig respektive tvåsitsig. Bilens extrema design inkluderar en virtuell vindruta – istället för glas används luft för att skydda förarens cockpit från vinddrag.

Bara 499 bilar ska ha tillverkats och erbjudits exklusivt till de Ferrari ansåg var förtjänta av att köpa bilen. Detta ska vara den enda SP1 i Sverige, medan Per Gessle och Zlatan Ibrahimovic äger varsin SP2. Bilen ska i princip vara i nyskick, körd endast 25km.

1955 Mercedes-Benz 300 SL Gullwing

Mercedes-Benz 300 SL Gullwing - en del av The Aurora Collection
Mercedes-Benz 300 SL Gullwing. Foto: Neil Fraser / RM Sotheby’s

Samligen innehåller inte bara Ferraris utan även två Mercedes, varav en är den ikoniska Mercedes-Benz 300 SL Gullwing. Gullwing var när den släpptes världens snabbaste bil i serieproduktion med sina 250 km/h, och baserades på Mercedes-Benz tävlingsbil W194.

Det enda sättet att bibehålla bilens strömlinjeformade kropp var måsvingedörrarna, som öppnades uppåt – en kompromiss som kom att bli en legend.

Hela samlingen och mer information om Villa Erba-auktionen hittar du här.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *