Unikt dollarmynt visas på Myntkabinettet

För den som inte planerat in någon resa denna sportlovsvecka finns här ett förslag på göromål för den som befinner sig i Stockholm de två närmaste dagarna. Det unika myntet The Flowing Hair Silver Dollar är nämligen nu på visningsturné i Europa och under två dagar finns det på visning vid Myntkabinettet i Stockholm, den 29 februari och 1 mars.

The Flowing Hair Silver Dollar från 1794 är det första dollarmyntet som präglades i USA. Flowing Hair-silverdollarn visas tillsammans med ett ursprungligt exemplar av den amerikanska självständighetsförklaringen från 1776 som syns på bilden ovan. Dessutom visas ett urval av andra tidiga dollarmynt. Utställningen är på turné i Europa och arrangeras på Myntkabinettet i samarbete med Mynthuset Sverige.

Flowing Hair-myntet är det finaste kända – och troligen det allra första exemplaret av de 1758 mynt som tillverkades på samma dag år 1794. Myntet är i privat ägo och det dyraste som någonsin sålts.

Kungl. Myntkabinettet är Sveriges Ekonomiska museum och ligger på Slottsbacken i Gamla stan. Där finns mynt, sedlar och andra föremål som berättar om Sveriges och världens ekonomiska historia. En plats där man kan lära sig mer om pengars betydelse genom tiderna.

mynt

Framsidan av The Flowing Hair Silver Dollar

mynt 2

Baksidan av samma mynt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *