Upptäck Kiel: Tre saker att göra i Tysklands marina

Kiel är något av en bortglömd pärla vid Tysklands Östersjökust. Om du redan besökt Hamburg och Lübeck, eller vill uppleva en avslappnad weekend vid Östersjön, kan Kiel vara staden för dig.

Kiel erbjuder en rik kulturell och maritim upplevelse för besökare. Från den vackra hamnen och shoppingmöjligheterna till de historiska platserna och maritima museet, så har staden något att erbjuda för alla.

Här har vi samlat tre tips på vad du kan göra i Kiel!

1. Segla i Kiels fjord

En av de främsta anledningarna till att besöka Kiel är för dess vackra fjord, Kieler Förde. Det 17 km långa inloppet till Kiel är kantat av pittoreska byar, sandstränder och marinor.

Seglarentusiasten beger sig till Schilksee på Kielder Fördes nordvästkust. Hamnen skapades till OS 1972 och är en av de största seglarhamnarna på tyska Östersjökusten. Strax norrut ligger den fina strandorten Strande med sitt pittoreska Strandhotel och flera bra restauranger.

På fjordens östkust hittar du strandorterna Mönkeberg och Heikendorf, som både erbjuder fina sandstränder långs inloppet till Kiel.

En gång om året, den sista veckan i juni, hålls Kieler Woche, Europas största regatta. Under en vecka blir Kiel centrum för seglartävlingar och festligheter, och om du bara kan hitta ett boende är det en fantastisk tid att besöka Kiel för den seglingsintresserade.

2. Shoppa längs Holstenstrasse och Holtenauer Strasse

För den som älskar shopping och arkitektur har Kiel flera shoppinggator att erbjuda. 

Holstenstrasse i stadsdelen Altstadt är den äldsta gågatan i både Kiel och hela Tyskland. Här finns förutom lågpristemplet Primark även många fina gamla butiker, restauranger och kaféer. Sidogatan Dänischer Strasse är också värt ett besök, med sina anor från Medeltiden.

Holtenauer Strasse är en annan gata för den shoppingsugne. Den 2 km långa gatan har över 150 butiker med skor, kläder, smycken och parfymer.  Här hittar du t.ex. godisbutiken arko Confiserie.

Kiels centrum kantas av vackra byggnader som kombinerar modern arkitektur med traditionell tysk stil. Ta dig tid att strosa längs gatan, shoppa lokala produkter och njut av den livliga atmosfären.

3. Besök Kiels sjöfartsmuseum

Kiel har en lång och rik historia som sjöfartsstad. Kejsar Wilhelm I utsåg Kiel till en reichskriegshäfen, militärhamn, och staden spelade en central roll under både första och andra världskrigen.

För den som är intresserad av sjöfartens historia och kultur är Kiels sjöfartsmuseum en absolut höjdpunkt. Museet är ett av de största maritima museerna i Tyskland och erbjuder en fascinerande inblick i sjöfartens värld. 

Här kan du utforska utställningar om sjöfartens historia, se modellfartyg och marinrelaterade föremål samt lära dig om Kiels rika maritima traditioner. Detta är ett utmärkt sätt att fördjupa sig i stadens förflutna och förstå dess anknytning till havet.

Så besöker du Kiel

Bäst gör sig naturligtvis Kiel sjövägen, med din egen segelbåt – om du nu har förmånen att äga en.

Men det går faktiskt väldigt bra att besöka Kiel även utan båt. Om du har förmånen att bo i Göteborg, så går det faktiskt färjor direkt Göteborg Kiel. Från övriga Sverige är det Öresundsbron och färja Rödby-Puttgarten som gäller.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *