Upptäck världen och jobba samtidigt – den nya livsstilstrenden

jobba som digital nomad

Digitaliseringen har öppnat upp en arbetsmarknad där gränserna mellan fritid och arbete suddas ut. Även i min egen situation kommer det att ske förändringar den närmaste tiden då jag från och med september flyttar till Malta för att jobba i ett varmare klimat.

Den yngre generationen ställer helt nya krav på arbetsmarknaden och ur detta har en helt ny yrkesgrupp växt fram, så kallade digitala nomader. Här kan man säga att de klassiska nio-till-fem jobb i allt större utsträckning försvinner. Eftersom jobb över nätet heller inte ställer några krav på boendeort är det många som också beger sig utomlands för att jobba under den kallare årstiden.

Att leva som digital nomad innebär att man försörjer sig på sitt yrke via internet samtidigt som man lever som heltidsresenär. Det växande communityt med digitala nomader har skapat en gemenskap med likasinnade som blir allt större i takt med att folk reser runt och träffar andra digitala nomader. Det finns många yrken idag som passar för att leva som digital nomad, bland annat webbutvecklare, frilansskribent, grafisk formgivare eller revisor. Det enda kriteriet är att arbetet inte är platsbundet och möjligt att utföras på distans.

Ifjol tog hotell- och resesöksajten momondo.se en närmare titt på vad den nya trenden innebär, att man har hela världen som sin arbetsplats. I denna årliga reseundersökning visade det sig att yngre svenskar, till skillnad mot äldre, inte undviker jobbrelaterade aktiviteter som att hålla kolla på jobbmail, eller ta emot jobbrelaterade samtal under semesterresan, vilket indikerar att allt fler går mot en tillvaro där vardag och semester flyter ihop.

Detta behöver inte vara något negativt. Visst finns det en viss risk för utbrändhet om man i alltför hög grad låter arbete och fritid flyta ihop, även om man älskar sitt jobb. Men om man verkligen älskar sitt jobb samtidigt som man har en förmåga att organisera sitt liv och sin vardag så att det även finns tid för avslappning är risken inte större än på vilket jobb som helst – snarare tvärtom.

Alexander Waltner som driver resebloggen Swedish Nomad har levt som nomad de senaste fyra åren och sedan 2017 är han också ambassadör för Momondo. Han försörjer sig på sin blogg och som fotograf och har hittills besökt många länder och kontinenter i sitt jobb. På hans blogg finns många goda tips för den som funderar över en framtid som digital nomad.

Här är Alexander Waltners och momondos fem viktigaste tips för att lyckas som digital nomad:

  1. Fokusera på något du känner passion för. Då får man automatisk extra drivkraft att lyckas och det blir då heller inte jobbigt att arbeta fler timmar än vanligt, vilket kan krävas i början innan man har etablerat sig.
  2. Sträva efter att bli expert inom en nisch. Detta ger bättre betalt och möjlighet att i längden korta ner sin arbetstid (om man vill).
  3. Våga följa dina drömmar och var inte rädd för att fråga om råd eller hjälp av andra.
  4. Håll koll på tidszonerna. Som digital nomad behöver du ofta anpassa dina arbetstider till de lokala tider som gäller på hemmaplan.
  5. Tänk på att planera dina resor i förväg så att du kan vara säker på att du hela tiden har uppkoppling och andra förutsättningar som krävs för att kunna göra ditt jobb.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *