Utlys en ”ta kontroll över ditt liv” vecka

självutveckling hjälp efter semestern

För många av oss börjar semestern snart vara över och det kan kännas både tufft och vemodigt att veta att det är nästan ett år till följande längre ledighet. Under semestern är det också många som passar på att ta njuta fullt ut, med fester, alkohol och tung mat. Allt detta kan också påverka humöret och göra det svårt att återvända till vardagen. Det finns dock vissa knep som man kan använda sig av för att göra en återgång till vardagen mindre smärtsam – sätt som enligt vissa kan verka radikala, men som är riktigt effektiva om man klarar att följa dem.

Människan är både komplex och enkel på samma gång. Mycket av det som vi gör under en dag styrs av vår syn på världen runtomkring oss och framförallt vår syn på oss själva. Det sägs att vi människor tänker mellan 60.000 och 100.000 tankar varje dag och att upp till 90% av dessa är samma tankar som vi tänkte igår. Hur mycket sanning som finns i detta påstående är svårt att verifiera, men att vi har svårt att bryta gamla vanor är i alla fall en sanning som är svår att bortse från.

De flesta som försöker göra stora livsförändringar som att börja motionera eller sluta röka kommer också förr eller senare att falla tillbaka i gamla mönster i all vardagsstress. Är det då ens någon idé att försöka om man redan testat och försökt många gånger tidigare?

Här är det endast ens egen tro sin egen förmåga som avgör. Om man inte tror på sin egen förmåga att utvecklas och bli en bättre människa kommer det heller inte att lyckas.

Om man däremot fortfarande tror att man har den mentala kraften att genomföra stora förändringar i sitt liv är allt möjligt. Här kommer ett radikalt förslag som kan få stora konsekvenser för ditt liv om du verkligen klarar att genomföra detta.

Ta kontroll över ditt liv – börja med en fastekur

Många av de mentala coacher som finns runtomkring oss föreslår att vi skall ta förändringarna i livet i små steg. De som följt vad som skrivits här vet att jag inte är någon anhängare av små förändringar i livet. Tar man förändringar i små steg kommer det fortsättningsvis att finnas element kvar i livet som påminner om det gamla livet och det kommer att göra det enklare att återvända till de dåliga vanorna.

Istället föreslår jag att man med ett stort och radikalt steg helt förändrar livet och samtidigt sin egen syn på sig själv. Ett sådant radikalt steg kan vara att påbörja en vecka med en fastekur på minst 5 dagar som får bort all den dåliga mat ur kroppen som man lastat på sig under sommarsemestern.

Den som någon gång i livet genomfört en fastekur vet att det kan vara ett rent helvete mentalt att klara sig genom denna. Men den som klarat sig en igenom en hel kur vet också hur det känns efteråt. Den energi som man har efteråt är svår att jämföra med något annat.

Det bygger också upp den mentala kraften och ger en beredskapen att ta itu med andra stora livsförändringar.

Ta kontroll över alla delar i livet

Utan att i detalj gå in på alla hälsofördelar med en fasta, kan man konstatera att det alltså även ger stora fördelar mentalt sett. En pigg och alert människa kommer att bli mycket mer positiv och effektiv. Energin tar inte slut mitt på dagen och man orkar köra sina 8-timmars dagar utan problem. Efteråt finns också krafter att bege sig iväg och träna utan den trötthet som annars brukar uppstå efter en lång dag.

När man kört en fastekur är motivationen också högre att fortsätta att äta hälsosamt då man sett de positiva effekter detta haft på kroppen. Viktnedgång är en av de omedelbara effekterna som kanske påverkar självförtroendet mest.

Samtidigt som man kör denna vecka med ”ta kontroll över ditt liv” tema kan man också se till att få ordning på allt annat som man inte riktigt känner att man orkat ta tag i tidigare. Ordna upp hemmakontoret, städa hemmet och planera för framtiden och drömmarna.

Den som planerar sitt liv och lägger upp en strategi för hur man skall nå sina drömmar kommer troligen även att lyckas i något skede i livet. Det är ingen större hemlighet att så är fallet. Mest handlar det om att man måste få en klar vision för vad man vill i livet och verkligen förbinda sig till att helhjärtat satsa på detta.

Här handlar det även om att lägga fram en vision i sitt sinne hur livet kommer att se ut när du nått sina drömmar. Hur pigg och vital du är, hur stressfri tillvaro du lever – där det varje dag finns tid för det du älskar att göra under en dag.

Själva visionen som man skapar av en förbättrad version av sig själv är kanske det mest kraftfulla verktyget vi har för att verkligen klara av att göra bestående förändringar i våra liv.

Börja nu!

Det har ingen skillnad när man gör detta under ett år, men själv tycker jag att det passar utmärkt att göra stora livsförändringar efter semestrar och i samband med att man återvänder till vardagen. För vissa kan det kännas tungt att behöva göra stora livsförändringar när man även i övrigt kämpar med motivationen efter en längre ledighet.

Här handlar det alltså om att försöka lägga fram en vision i huvudet om hur man egentligen skulle önska vara. Vem vill inte vara full av energi varje dag och beredd att ta tag i varje ny dag med en stor portion av entusiasm? Alla har förmågan att fantisera om sin bästa version av sig själv om man riktigt försöker.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *