Utmaning för det nya året

Nu är vi inne på ett nytt år och då är det en alldeles utmärkt tidpunkt att lägga upp nya målsättningar för olika delar av livet. Privatekonomin är en väsentlig del av livet och något som det lönar sig att bra koll på. Varför inte göra upp en helt ny utmaning i samband med det nya året?

I boken Vägen till ekonomisk frihet av Bodo Schäfer finns ett utmärkt tips för hur man kan utmana sig själv och samtidigt bygga upp sina finansiella muskler. Det är en välkänd sanning att man inte blir rik endast genom att tjäna mycket pengar, oftast anpassar man sina utgifter efter inkomsterna och uppgraderar sitt leverne i samma proportion som de ökade inkomsterna. Därför sägs det att ifall man inte klarar av att spara då man har små inkomster så kommer man heller inte att klara det när inkomsterna ökar.

Därför är det rätt populärt i böcker gällande privatekonomi att poängtera att man alltid bör börja med att betala sig själv innan man tar hand om övriga utgifter för att inte lämna sig några andra alternativ än att leva i enlighet med den månatliga budgeten. Oftast innebär dessa tips att man tar en viss procentsats av lönen, som t.ex. 10 % av månadslönen varje månad och lägger undan på ett sparkonto.

Schäfer erbjuder  en annan typ av utmaning i sin bok. Enligt denna modell skall man skaffa sig ett konto på vilket man varje månad under 18 månaders tid sätter in ett belopp som är dubbelt så stort som föregående månad. Just 18 månader skall enligt Schäfer ge en tillräckligt med tid för att skaffa sig nya och utökade inkomstkällor. Fördelen med denna modell är att man utmanar sin kreativitet och gör sig mer benägen att anta nya utmaningar med ett klart mål i sikte.

Modellen finns under kapitlet ”ränta-på-ränta” och själva modellen antar jag att tjänar till att man på ett enkelt sätt skall lära sig grunderna för det ekonomiska underverket ränta-på-ränta, även om metoden i sig inte har något med placeringar och förräntning av kapitalet att göra.

Månader Kronor
1 0,5
2 1
3 2
4 4
5 8
6 16
7 32
8 64
9 128
10 256
11 512
12 1024
13 2048
14 4096
15 8192
16 16384
17 32768
18 65536

Källa: Vägen till ekonomisk frihet, Bodo Schäfer (s.194)

Vi ser på modellen att insatserna är blygsamma till en början och att det för en person med normalinkomst börjar bli riktigt svettigt ungefär vid den 14:e månaden. Idén är ju också att man vid den tidpunkten skall ha funnit något som börjat generera tilläggsinkomster.

Foto: 401 (K) 2012

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *