Utställning på Millesgården – Gerda Wegener & The Danish Girl

Gerda Wegener, Ballerinan Ulla Poulsen, år 1927.

Den danska konstnären Gerda Wegener (1885 – 1940) har uppmärksammats under senare tid då filmen ” The Danish Girl” visades på världens biografer. Gerda Wegener gestaltades av den svenska skådespelerskan Alicia Wikander som också fick en Oscar för sin rollprestation.

I utställningen, som är producerad av konstmuseet Arken, Danmark, visas Wegeners målningar föreställande eleganta och sensuella kvinnor, men som kvinnlig konstnär skildrar hon kvinnors skönhet med lika delar inlevelse, förståelse och fascination.

Hon gifter sig med landskapsmålaren Einar Wegener, som idag gjort sig känd som transkvinnan Lili Elbe. Lili blev Gerda Wegeners modell och konsten deras frirum. Utställningen öppnar för funderingar runt konstnärligt utövande som bryter med det traditionella könsrelationerna mellan målaren, musan och modellen.

Utställningen på Millesgården pågår 4 februari – 14 maj 2017.

Gerda Wegener, Lili med solfjäder, 1920, foto: Morten Pors
Gerda Wegener, Två kokotter, 1920, foto: Morten Pors

Om Millesgården

Millesgården var skulptören Carl Milles och konstnären Olga Milles konstnärshem. Millesgården ligger högt belägen på Lidingö i en terrasserad skulpturpark med fontäner och blomsterplanteringar och med en vidsträckt utsikt över Stockholm. Sedan 1936, då konstnärshemmet överlämnades som gåva till svenska folket, drivs Millesgården som en stiftelse.

Idag är Millesgården ett museum med antiksamling, skulpturpark, konsthall och bistro. Millesgårdens tillfälliga utställningar visas framför allt i Konsthallen. Ibland utvidgas utställningarna till både konstnärshemmet och skulpturparken. Permanenta utställningar finns i Carl och Olga Milles Konstnärshem, i Antiksamlingen samt i Annes hus.

Annes hus på Millesgården. Foto: Pelle Höglund

I Annes hus bodde paret Milles om somrarna 1951-1955. Villan är inredd med Josef Franks möbler och textilier av Estrid Ericson, grundare av firman Svenskt Tenn.

Delar av antiksamlingen.
Nedre Terrassen, vintertid. Foto: Millesgården
Fontänen Triton utanför Lilla Ateljén på Övre Terrassen. Foto: Pelle Höglund

Millesgårdens Museibutik har ett brett sortiment av varor. Både egen produktion med koppling till Carl Milles och hans konst samt presenter. Ett urval av produkterna finns att köpa i Millesgårdens webshop.

Millesgårdens Lanthandel med både café och restaurang ligger på en av de många terrasserna i skulpturparken. Här serveras luncher och hembakade läckerheter till kaffe eller te och vill man ha ett glas vin har de fullständiga rättigheter.

Frukostrummet i Konstnärshemmet. Foto: Lars Ekdahl
Carl Milles i sin parisateljé, ca 1900. Foto ur Millesgårdens arkiv
Carl Milles arbetar med skulpturen Orfeus i sin ateljé. Foto: Millesgårdens arkiv
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *