Semestertips: Utställningen 1700-tal visas på Nationalmuseum Jamtli

1700-tal peruk
Foto: Nationalmuseum

Kommande sommarsemester kommer att se lite annorlunda ut för många detta år. På grund av alla restriktioner kommer många att få tänka om och istället för en utlandsresa planera för en semester på hemmaplan.

Men misströsta inte! Det finns massor att upptäcka även innanför landet gränser. Inför den stora semestermånaden juli bjuder vi på tips om intressanta saker att upptäcka runtom i Sverige.

Utställningen 1700-tal

En väldigt intressant utställning som för ett par dagar sedan öppnat på Nationalmuseum Jamtli i Östersund handlar om relationerna inom konsten mellan Sverige och Europa under 1700-talet.

Ett slottsbygge, en teaterkung och skickliga diplomater var alla viktiga ingredienser i 1700-talets blomstrande kulturliv. I utställningen går det att lära sig mer om konstnärerna som tog rokokon till Sverige, och de som lämnade landet för lysande karriärer vid kontinentens hov.

Utställningen tar dig med genom ett århundrade präglat av krig och svåra umbäranden, men också av framtidsoptimism, nyttotänkande och tron på vetenskap där konsten hängde nära samman med politik och diplomati.

1700-tal kultur
Louis Jean Desprez med penna och bläck, akvarell, gouache, lavering på papper. Stormningen av Slottet Tre kronor, Scen ur operan Gustav Vasa från år 1786. Foto: Nationalmuseum.

Nya idéer och konstnärer kom bland annat från Frankrike till Sverige för att delta i bygget av det nya kungliga slottet i Stockholm i början av seklet.

Utställningen tittar också närmare på den direkta påverkan som Gustav III hade på kulturen under senare delen av århundradet. Samtidigt som fransmännen kom till Sverige reste svenskarna ut i Europa. Flera konstnärer gjorde karriärer som hovmålare.

Utöver konstnärliga talanger bidrog social begåvning och sinne för affärer till positioner i samhällets toppskikt. Den klarast lysande stjärnan var Alexander Roslin, som efter bara ett drygt år i Paris (1753) valdes in som ledamot i den franska konstakademien.

1700-tal
Alexander Roslins målning Madame Deshanges från 1753.

På hemmafronten skildrade konstnären Pehr Hilleström vardagliga scener från såväl bruksmiljöer som kök och salonger.

1700-tal sverige målning
Pehr Hilleström den äldre olja på duk år 1781 Besök i Söderfors ankarsmedja. Smederna i fullt arbete, Bild: Nationalmuseum.

Utställningen tar upp teman som krig och diplomati, handel och vetenskap, rokokons födelse, Gustav III i Italien, nyklassicismen och engelska influenser. Konstnärer som Alexander Roslin, Johan Tobias Sergel, Carl Hårleman, Louis Jean Desprez, Angelika Kauffmann, Carl August Ehrensvärd, Pehr Hilleström, Elias Martin och Carl Fredrik von Breda visas.

Elias Martin, Engelskt landskap från Mistley Hall, Essex, 1772. Olja på duk. Foto: Nationalmuseum

Totalt är det cirka 180 verk från Nationalmuseums samling av svensk och fransk 1700-talskonst som ingår: porträtt, landskaps- och stillebenmåleri, vardagliga interiörbilder, men även teckningar, unika skisser och ritningar, som aldrig tidigare ställts ut.

Dessutom ingår porslin och fajans, guldsmide samt möbler och andra konsthantverksföremål.

Utställningen 1700-tal – Sverige och Europa visas på Nationalmuseum Jamtli i Östersund fram till 11 april 2021.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *