Utställningen Hyperinflation – ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar öppnar imorgon på Ekonomiska museet

utställning hyperinflation pengamuseum
Foto: Jens Mohr, Statens historiska museer

Hur är det att handla och leva i en vardag där priserna ständigt förändras och ingen vet vad pengarna kommer att vara värda nästa dag? I utställningen ”Hyperinflation – ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar” får du både historiska och samtida exempel på samhällen som drabbats av hyperinflation. Här hittar du också spännande föremål, fakta och frågeställningar. 

Imorgon den 15 april öppnar Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet med den tillfälliga utställningen ”Hyperinflation – ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar” i de nya lokalerna på Narvavägen i Stockholm – i samma byggnad som Historiska museet.

–  Vi låter besökarna få en känsla för hur det är att leva i ett samhälle där det råder hyperinflation. Genom utställningen vill vi väcka tankar kring pengars värde och ge insikter om inflation och hyperinflation på ett lättillgängligt sätt, säger projektledare Sara Carlin.

1 biljon mark Tyskland 1920-talet hyperinflation
Sedel sammanfogad av fyra 1 000 mark-sedlar, bildande valören 1 biljon mark. Tyskland 1922. Foto: Jens Mohr, Statens historiska museer

Den högsta valören någonsin

Här kan du se sedeln med den högsta valören någonsin på hundra miljoner biljoner pengö som gavs ut i Ungern efter andra världskriget. Du hittar också nödsedlar från Tyskland och föremål som har tillverkats av värdelösa sedlar från dagens Venezuela. 

högsta valören någonsin 100 miljoner pengö Ungern
100 miljoner biljoner pengö. Den högsta valör som utgivits. Ungern 1946. Foto: Jens Mohr, Statens historiska museer

Till utställningen finns en audioguide som tagits fram i samarbete med podcasten Kapitalet och ett barnspår med frågor om pengar och ekonomi. 

hyperinflation venezuela
En börs tillverkad av sedlar från Venezuela. Foto: Jens Mohr, Statens historiska museer.
sedelklänning venezuela
Sedelklänning gjord av ca 2 500 sedlar från Venezuela. Inlånad av Katherine Hasegawa som skapat den med syfte att lyfta fram den ekonomiska krisen i Venezuela. Visas i utställningen Hyperinflation. Foto: Jonathan Elbaz, Statens historiska museer

Nya lokaler på Narvavägen i Stockholm

Med ”Hyperinflation – ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar” återöppnar Ekonomiska museet – Kungliga myntkabinettet i de nya lokalerna på Narvavägen i Stockholm. I slutet av 2023 inviger museet sin nya permanenta utställning.

– Vi vill väcka nyfikenhet kring ekonomi och pengar. Med utgångspunkt i våra fantastiska samlingar vill vi göra museet till en plats för ekonomiskt lärande där både historien och samtiden finns med, säger Cecilia von Heijne, museichef Ekonomiska museet –  Kungliga myntkabinettet. 

Utställningen ”Hyperinflation – ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar” visas 15 april 2021 – 9 januari 2022.

interiör ekonomiska museet stockholm
Interiörbild från utställningen Hyperinflation – ofrivilliga miljonärer och värdelösa pengar som visas på Ekonomiska museet 15 april 2021 – 9 januari 2022. Foto: Jens Mohr, Statens historiska museer
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *