Vackra herrgårdshotell i Storbritannien

herrgårdshotell slottshotell downton abbey

Om drygt en månad, den 13 september har filmen Downton Abbey: The Movie världspremiär. Det har varit en lång väntan för de som längtat efter en uppföljare till den framgångsrika brittiska serien. Den sjätte och sista säsongen avslutades nämligen den 26 december 2015 med Downton Abbeys traditionsenliga julspecial. De senaste åren har det ryktats om en uppföljare och nu är det alltså dags.

Tack vare de internationella framgånger som serien Downton Abbey hade medan den pågick kunde man i Storbritannien se en ökning av antalet besökare till alla de ståtliga herrgårdar som finns i Storbritannien. Här finns nämligen många historiska byggnader som gjorts om till hotell.

För den som önskar bo som Lord Grantham under en vistelse i Storbritannien är det inte möjligt att ta in på Highclere Castle där serien utspelar sig. Slottet arrangerar dock guidade turer och evenemang under året och dessa kan man naturligtvis ta del av.

Vill man ändå bo som en lord under sin vistelse kan istället något av Storbritanniens övriga herrgårdar som tar emot övernattande gäster rekommenderas. Här är några av dessa.

1. Coworth Park, Ascot, Berkshire

Endast 45 minuter utanför London ligger palatset Coworth Park, precis på gränsen till det historiska Windsor Great Park. Windsor Castle användes för privat jakt i många århundraden och i dag är parken öppen för allmänheten.

Hotellet erbjuder flera aktiviteter för sina gäster på den stora tomten, som t.ex. tennis eller polo. Det finns också ett separat stall där gästerna kan testa sina färdigheter i de vackra omgivningarna. En vistelse på Coworth Park är perfekt oavsett om ändamålet är romantik eller en resa med familjen.

Salong.
Restaurang.
Hotellrum.

2. Stoke Park, Stoke Poges, Buckinghamshire

Stoke Park grundades 1908 och är idag både country-club, spa och hotell. Detta vackra herrgårdshotell finns beläget på en privat egendom, 11 km från Heathrows flygplats.

Hotellet har 49 rum och sviter och erbjuder 3 restauranger, exempelvis prisbelönta Humphrys vilken erbjuder modern brittisk mat. Gästerna kan koppla av i hotellets spa eller spela på någon av de 13 tennisbanorna. För den som gillar att spela gold finns här också utmärkta förhållanden i form av en bana med 27 hål i naturskön omgivning.

Hotellrum.
Restaurang.
Tennisbana.

3. Luton Hoo, Luton, Bedfordshire

Denna herrgård var en gång en så kallad Tudor herrgård och egendomens historia sträcker sig så långt tillbaka som år 1601. Sedan dess har Luton Hoo haft många ägare innan det till slut gjordes om till ett 5-stjärnigt hotell för drygt fem år sedan.

Varje rum har inredning som är utformad för att erbjuda gästerna en känsla av husets historia. Samtliga rum har balkong ut mot den vackra italienska trädgården. Det finns också mängder av fritidsaktiviteter för gäster som besöker Luton Hoo. Gästerna kan roa sig med lerduveskytte, en golfrunda på golfbanan eller fiske i den vackra sjön som ligger på egendomen.

Salong.
Restaurang.
Hotellrum.

4. Cliveden House, Taplow, Berkshire

I Berkshire ligger den mest aristokratiska av alla herrgårdar. Efter att herrgården uppfördes på 1600-talet var Cliveden House i den engelska adelns ägo. En intressant vändning kom dock år 1893 då den amerikanska miljonären William Waldorf Astor köpte fastigheten och gjorde om den till ett nöjescentrum. Mellan de två världskrigen hölls här regelbundet så kallade Weekend House Parties för filmstjärnor, politiker, författare och artister. Bland besökarna fanns Charlie Chaplin, Winston Churchill och president Roosevelt från USA – bara för att nämna några.

Nuförtiden är det ett hotell som är öppet för allmänheten, men det är fortfarande en av de mest eleganta byggnaderna i Storbritannien. Hotellet är inrett med antikviteter, persiska mattor och vackra oljemålningar. Hotellet erbjuder också panoramautsikt över floden Themsen och en trädgård med en labyrint som gästerna kan utforska. I den närliggande floden kan gästerna fiska eller njuta av ett glas champagne eller två på en båttur. En vistelse på Cliveden House får de allra flesta att känna sig som en del av adeln.

En bild till på den vackra exteriören.
Hotellrum.

5. Cromlix House, Dunblane, Perthshire

Det var år 2013 som den berömda tennisspelaren Andy Murray köpte den viktorianska herrgården Cromlix House utanför hans hemstad Dunblane i Skottland. Efter en omfattande renovering öppnades Cromlix under våren 2014 som ett 5-stjärnigt hotell med 15 hotellrum och naturligtvis två tennisbanor med Wimbledons klassiska lila färger.

Här kan gästerna njuta av en överdådig måltid på restaurang Chez Roux som erbjuder gourmetmat av högsta kvalitet. Cromlix är inrett i typisk skotsk stil med flera eldstäder, tjocka mattor och ett separat whiskey- och spelrum där hjorthuvuden hänger på väggarna.

Salong.
Hotellrum.
Tennisbana.

6. Bovey Castle, North Bovey, Devon

Bovey Castle ligger i Devon och har ett fantastiskt läge med utsikt över Dartmoor National Park. Detta 5-stjärniga hotell är perfekt för de som vill ta på sig sina Hunter-stövlar och utforska den brittiska landsbygden, eller spela en runda golf på 18-hålsbanan designad av JF Abercomby på 1920-talet.

Hotellet är stilfullt inrett och erbjuder ett lyxigt spa komplett med pool, ångbad och jacuzzi. På eftermiddagen kan gästerna njuta av afternoon tea, i restaurangen Great Western, med scones, bakelser och naturligtvis det viktigaste, te.

Salong.
Badrum.
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *