Vad är testosterontillskott och fungerar de verkligen?

fungerar testosteronpreparat

Testosterontillskott lovar att återställa din maskulinitet, men fungerar de verkligen?

Vad är det som gör dig till en man, egentligen? Dina muskler, din sexlust, din förmåga att producera spermier på egen begäran? Saken är den; utan testosteron är alla dessa saker helt omöjliga. Därför är det idag väldigt vanligt att män som du och jag, letar sätt att öka på testosteronet, när nivåerna börjar minska.

Om du tror att det låter som påhitt, ta en titt på den här studien som publicerades i Journal of Sport and Health Science, som visade hur viktigt testosteron är för att behålla dina hårt förvärvade muskler.

Forskare från Shanghai University of Sport tog 15 manliga boxare och övervakade dem när de genomförde 3 veckors högintensiv träning och 3 veckors träningspass med hög volym, med 4 veckors vila. Hälften av gruppen tränade som normalt medan den andra hälften fick ett testosteronförstärkande testosterontillskott Tribulus Terrestris (TT). Forskarna fann att dom, med hjälp av 1250 mg kapslar av TT-extrakt, lindrade muskelskador och främjade anaerob prestanda, markant!

Förutom att bibehålla din maskulinitet respektive prestation på gymmet, så är testosteron viktigt för din hälsa och ditt välbefinnande. Män med mycket låga T-nivåer har visat sig ha ben som tenderar att försvagas, vilket potentiellt kan leda till ett tillstånd som kallas osteoporos. En studie i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism kopplade också lågt testosteron till en ökad dödlighet.  Med den anledning är det absolut enklaste säkerställa normala nivåer, är att inta testosterontillskott.

Varför minskar testosteronet hos män?

Även om testosteron och testosterontillskott är viktigt, är fallande testosteronnivåer inte nödvändigtvis något att alltid oroa sig för; det kan vara lika naturligt som att hitta ett grått hår eller två. Enligt studier kan män i 30-årsåldern förvänta sig att uppleva en minskning på 2 procent i sina T-nivåer varje år. Men det finns ett potentiellt problem. Det är inte alltid genetiken som är den värsta boven utan snarare männens livsstils- eller mentalhälsofrågor. Så om du upplever några av symtomen; såsom impotens, eller minskad sexlust, kan det vara värt att undersöka med din läkare om det ”bara” är stress, depression eller ångest är orsaken.

En annan möjlig orsak kan vara att testiklarna producerar få eller inga hormoner alls. Män kan föds med denna sjukdom, eller så kan det utvecklas senare i livet, ofta från skada eller infektion.

Vad är testosterontillskott, egentligen?

Testosterontillskott är den totala termen som ges till en rad, ofta icke-receptbelagda tillskott som ökar på nivåerna av testosteron i kroppen. Och beroende på hur låga dina T-nivåer är, finns det ett antal alternativ. Om dina testosteronnivåer behöver en mild boost kan växtbaserade Testosterontillskott som Tribulus köpas online.

Men om ditt behov är större, finns det andra alternativ att överväga. DHEA/Prastero är en föregångare till steroidhormon som endast är tillgängligt att handla online utomlands, men om det tas under noggrann övervakning kan det ha dramatiska effekter. Det måste dock tas under övervakning eftersom för hög dos kan orsaka humörförändringar och aggression, med andra ord – liksom alla andra oönskade biprodukter av för mycket testosteron.

Andra mediciner med liknande effekt är Clomifene och HCG, som kvinnor också använder för att öka på sina östrogennivåer.

Vilka är de allra bästa testosterontillskott online?

För att ge dig en uppfattning om de bästa testosterontillskott där ute, har vi skurit vetenskapliga tidskrifter för att ta reda på vilka supportrar du kan lita på.

D-asparaginsyra

D-asparaginsyra är en naturlig aminosyra som är involverad i syntesen och frisättningen av testosteron, vilken forskning visar kan användas som en testosterontillskott för infertila män. En 90-dagars studie gav D-asparaginsyra till män med nedsatt spermieproduktion och fann att deras spermier ökade från 8,2 miljoner spermier per ml till 16,5 miljoner spermier per ml, mer än en 100 procent ökning.

Tribulus Terrestris

Vi har redan nämnt nyttan med vad ett testosterontillskott som TT kan ha för att lindra muskelskador och främja anaerob prestanda, men det kan också ha en inverkan på sexuell funktion. Även om de flesta studier på TT har utförts på djur verkar resultaten lovande. 

DHEA

Återigen, om du har varit uppmärksam, så märker du att vi redan nämnt DHEA, men för alla som snabbscrollat förbi, berättar vi igen att DHEA är en föregångare till steroidhormon som finns tillgängligt online, utomlands. Studier tyder på att DHEA är en ganska effektiv testosteronbooster. En studie publicerad i European Journal of Applied Physiology fann att DHEA-tillskott kan höja testosteronnivåerna hos medelålders män och förhindra att det minskar under HIIT-träning.

Det var allt om testosterontillskott för denna gång! 

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *