Kungliga Myntkabinettet håller som bäst på och förbereder en flytt av verksamheten från de nuvarande lokalerna på Slottsbacken till Historiska museets lokaler på Narvavägen. 31 mars är sista chansen att besöka flera av de nuvarande utställningarna, medan museets entréplan med utställningen om all världens pengar håller öppet till 20 augusti 2017.
Myntkabinettet ingår liksom Historiska museet i myndigheten Statens historiska museer och under 2019 kommer de båda museerna att samlokaliseras på Narvavägen.
För de som inte besökt Kungliga Myntkabinettet i dess nuvarande fina utrymmen invid kungliga slottet börjar det alltså snart vara sista chansen. Framförallt för de som önskar se utställningen i sin helhet på nuvarande adress.
Valutorna har en kort livslängd historiskt sett
Det är dock inte endast därför vi starkt vill rekommendera ett besök på Kungliga Myntkabinettet. Förutom det fantastiska utbudet på historik och intressanta föremål är utställningen av mynt och sedlar från olika delar av världen ett bevis på valutornas flyktiga karaktär genom historien. Faktum är att det är få valutor som håller längre än 100 år.
Det kan därför vara värt att påminna sig om vilken riskfylld omgivning våra valutor går igenom i dagsläget med tanke på allt penningtryckande. Historiskt sett har vi nämligen aldrig upplevt något liknande då det gäller ökning av penningmängden i alla ekonomier runtom i världen.
Vad skall vi då göra? Förbereda sig på världens undergång? Naturligtvis inte. Men i varje väldiversifierad portfölj hör definitivt guld och silver i fysisk form. Minst 10 % av portföljens värde skulle vi rekommendera att du håller i form fysiska ädelmetaller.
Det dagens digitala miljö där allt mer av betalningstrafiken och deponeringen av pengar endast syns som nollor på en skärm är det lätt hänt att tro att alla regler gällande pengar förändrats idag. I en digital omvärld behövs väl inget fysiskt? Dessutom är väl guldet en ”barbarisk relik”?
Är hyperinflation en verklig risk?
Alla valutor är dock endast värd det förtroende som människor ger dessa. I det ögonblick som förtroendet förloras blir det endast värt så mycket som den papperslapp som siffrorna finns skrivna på. Därför kan det vara bra att kolla tillbaka lite i historien vad som hänt i ekonomier med hyperinflation och motsvarande ekonomiska missöden för att få en liten verklighetsuppfattning om vad som verkligen kan hända även här.
Det har sagts att historien inte upprepar sig, men den rimmar. Något att hålla i minnet inför framtiden.
Nedan är en sevärd video som i all enkelhet visar vad pengar egentligen är.
För den som önskar gå in mer på djupet i ämnet pengar kan jag rekommendera Niall Fergusons utmärkta bok The Ascent of Money: A Financial History of the World.