Våren/sommaren 2018 från Cesare Attolini

En höjdpunkt varje år vid denna tid är lanseringen av vår- och sommarkollektion från det anrika italienska modehuset Cesare Attolini. Detta sammanfaller oftast också med modemässan Pitti Uomo och bidrar ytterligare till att höja intresset för den italienska skräddarkonsten.

Då det gäller just Cesare Attolini är detta ett lyxmärke inom herrkonfektion som grundades av Vincenzo Attolini på 1930-talet. Attolini har blivit känt som märket som skapade den okonstruerade kavajen som delvis är synonymt med den napolitanska skräddarkonsten. Övriga kännetecken för denna är en slimmad silhuett och ett smalt skuret ärmhål.

Cesare Attolini drivs numera av Vincezo Attolinis barnbarn Guiseppe och Massimiliano Attolini. Varje plagg i Cesare Attolini kollektioner tillverkas helt för hand i skrädderiet i Casalnuovo i utkanten av Neapel. Det tar mellan 25 till 30 timmar att färdigställa en kostym, vilket delvis förklarar den prislapp på minst 30.000 kronor som man kan förvänta sig att betala om man vill ha en kostym från Cesare Attolini. Även om märket tillhandahåller kostymer inom så kallat ready-to-wear segmentet, är det skräddarytt som ändå är Attolinis kännetecken. I Sverige finns Cesare Attolini på Gabucci på Nybrogatan.

Förutom att märket Cesare Attolini i sig representerar en väsentlig del av det typiskt italienska, gör man även ett bra jobb med att framhålla övriga delar av den italienska kulturen i de kollektioner man presenterar inför varje ny säsong. Tidigare har vi fått bekanta oss med Lake Como, Toscana, Langhe och amalfikusten i kampanjerna. Nu bär det av till sydöstra Sicilien där vi bland annat får stifta bekantskap med några av områdets största sevärdheter och kulturbärare.

Bland dessa finns boutiquehotellet Locanda Don Serafino, de äldsta chokladmakarna i Sicilien Antica Dolceria Bonajuto-Modica och Ceramiche Alessi Caltagirone, som tillverkar keramik med en artistisk touch utifrån den keramikkonst som blivit synonym med området Caltagirone. Hos Rosso Cinabro får man stifta bekantskap med den traditionella sicilianska vagnen, som är känd för sina rika ornament.

Den sicilianska vagnen eller Carretto Siciliano är en färgrik och rikt utsmyckad vagn. Här på en bild från år 1890.

Nedan är lite inspiration från vårens och sommarens kollektion från Cesare Attolini:

 
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *