Vårens stora klockauktion på Bukowskis: Experten tipsar om investering i klockor

bukowskis klockauktion våren 2019

Den 4 april öppnar visningen av auktionshuset Bukowskis internationellt uppmärksammade klockauktion ”Important Timepieces”, en auktion fylld av exklusiva och ovanliga samlarklockor av hög kvalitet. Visningen pågår fram till 8 april och auktionen äger rum 9 april.

Bukowskis specialist på klockor, Carl Palmegren, berättar här om de mest eftertraktade klockorna just nu och vad man skall tänka på vid köp av en vintage klocka.

Vad bör man tänka på inför en investering av en vintage klocka?

Tänk framförallt på att hitta en klocka som du själv gillar och leta hellre efter den bästa kvaliteten än efter det lägsta priset. Det vill säga, satsa på en klocka i mycket bra skick i den lägre prisklassen istället för sämre kvalitet i den högre prisklassen. Läs också på om modellen innan du bestämmer dig för att köpa och passa på att gå på visningen för att prova klockan på armen samt ställa frågor till Bukowskis specialister. 

Vilka klockor är mest eftertraktade just nu?

Generellt är efterfrågan stor på stålklockor och sportklockor, gärna med någon komplikation och äldre kronografer. Modeller som är särskilt eftertraktade just nu är Patek Philippe Nautilus och Rolex Daytona samt alla klassiska sportmodeller som är tidlösa och väldigt attraktiva samlarobjekt.

Vilka är dina tre personliga favoriter i den kommande auktionen Important Timepieces?

Rolex Daytona — utrop 400 000 SEK
Klockan som har ett av auktionens högsta utrop och den modell som är den mest efterfrågade bland Rolex. Vintage modellerna har på senare tid blivit extra eftertraktade och kötiden för att köpa en ny Daytona i stål kan vara upp till 10 år lång. Denna attraktiva klocka har varit i samma persons ägo sedan den köptes i början av 70-talet och är bevarad i fint originalskick.

rolex daytona samlarklocka

Patek Philippe, 150th Anniversary — utrop 200 000 SEK
Paket Philippe, ref 3960 hör också till auktionens toppobjekt. Modellen togs fram till Patek Philippes 150 års-jubileum år 1989 och den här är limiterad till 150 exemplar, något som är ovanligt eftersom Patek Philippe väldigt sällan har limiterade upplagor. En klassisk klocka med en enkel form som gör att den passar bra både till kostym och en vardagligare look och som dessutom har ett stort samlarvärde.

patek philippe anniversary edition

Rolex Milgauss — utrop 250 000 SEK
En sportig och elegant klocka från 80-talet som absolut är en av auktionens toppobjekt, ref. 1019. Modellen är väldigt ovanlig och just det här exemplaret är i mycket gott originalskick eftersom den knappt använts och kommer med originalbox och certifikat. En vanlig mekanisk klockas tillförlitlighet och precision kan påverkas av magnetfält på 50 till 100 gauss och Rolex Milgauss skapades 1956 som svar på att vetenskapsmän kunde utsättas för mycket starkare magnetfält än så i sitt arbete. Den står emot upp till 1 000 gauss, vilket också var det som gav klockan dess namn då mille betyder tusen på franska.

rolex milgauss
exklusiva parfymer för män och kvinnor jul 2017
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *