Varför är det bra att räkna kalorier?

vad är kalorier

Kanske har du hört att det är bra att ha koll på dagsbehovet av kalorier. Energi finns i allt du äter och spelar en viktig roll i att du ska må så bra som möjligt. Denna energi mäts i kalorier, och energin vi äter påverkar även vikten och kroppsuppbyggnaden. Därför är kaloriräkning ett bra verktyg för dig som vill ha koll på vikten. Läs mer om kalorier här!

Vad är egentligen kalorier?

Kalorier har med energi att göra. Från början användes en kalori som ett mått på den energi som krävdes för att värma ett gram vatten en grad celsius, och motsvarar ca. 4,18 joule om man vill använda den energiskalan. Idag används kalorier ofta för att ange hur mycket energi som finns i olika livsmedel. Viktigt att tänka på är att kalorierna på baksidan av livsmedelsförpackningar oftast är skrivna i kcal, alltså kilokalori. 

Näringsinformationen

För att ta reda på hur många kalorier det är i det du äter eller dricker så kan du kolla på näringsinformationen. Denna hittar du på livsmedelsförpackningen. Näringsinformationen brukar finnas som en lista på baksidan av förpackningen. Eventuellt får du leta upp näringsinnehåll själv på saker så som frukt och grönt som saknar förpackning. 

Hur många kalorier per dag behöver du?

Det är stor skillnad på hur många kalorier du behöver per dag för att hålla vikten stabil och kroppen igång, eftersom kaloribehovet påverkas av både vikt, kön, ålder och aktivitetsnivå. Med en kaloriräknare ser du exakt hur många kalorier du ska äta per dag. Du kan räkna ut dagsbehovet av kalorier om du bara vill hålla din nuvarande vikt. Men du kan också välja att se hur många kalorier du ska ha per dag om du vill gå ner i vikt (eller lägga på dig). Knappa in hur många kilo du vill väga, längd och hur snabbt du vill gå ner, och så räknas dagsbehovet av kalorier ut.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *