Världens bästa klockor

Vilken är världens bästa klocka? Det beror mycket på vilka egenskaper man uppskattar hos en klocka. I klockvärlden finns exklusiva märken som Audemars Piguet, Vacheron Constantin och Patek Phillippe som ibland benämns som de tre stora bland schweiziska klockmakare. Det är också bland dessa märken vi finner några av de mest klassiska och exklusiva modellerna som årligen säljs till stora belopp både som nytillverkade och som begagnade på auktioner runtom i världen.

Som alltid när det gäller klockor och andra materiella ting är det svårt att avgöra värdet i form av pris i förhållande till kvalitet. Man kan i alla fall med all säkerhet säga att man i de flesta fall betalar en rätt stor märkespremie för de mer exklusiva klockmodellerna. Men i klockvärlden finns det också tävlingar där man mäter klockans egenskaper, där framförallt deras beständighet mäts noggrant.

En av dessa tävlingar är Concours international de chronométrie som enligt arrangörerna själva är klockmakarnas motsvarighet till Formel 1 inom bilsporten. De klockor som deltar i denna tävling genomgår en testperiod på fyra månader enligt den internationella standarden  för klockor, nämligen ISO 3159.

Under dessa fyra månader utsätts klockorna för omild behandling i form av magnetfält och allmänt fysiskt våld för att se hur klockans egenskaper förmår stå emot dessa. Resultaten för varje delmoment förs sedan in i tabeller som presenteras för en jury. Där var de testade uren anonyma för att de som bedömer kvalitén inte ska veta vilka ur som avses.

I årets tävling hade 28 klockor kvalificerat sig för slutomgången där de poängsattes på en skala från 1-1000 utifrån testprotokollen, där 1000 poäng avser den perfekta klockan.

Vinnarna korades i tre olika klasser, Classique, Tourbillon och Chronographe. I två av klasserna Classique och Chronographe var det schweiziska Tissot som tog hem vinsten. Högsta poängsumman som uppnåddes för en klocka var 908 och den tilldelades Tissots modell A86.501 som med det vann klassen Classique. Försäljningspriset för den klockan ligger på runt 15 000 kronor.

I klassen Chronographe tog Tissots modell Co1.211 hem priset med 572 poäng. Denna modell kostar runt 7500 kronor.

PicsArt_1446371187105
Tissots A86.501 vinnare i klassen Classique.

Betydligt mer får man betala om man skall lägga beslag på en klocka från vinnaren i klassen Tourbillon. Namnet Tourbillon avser en teknik som används för att minska gravitationens påverkan på tidmätningen. I den klassen var den modellen Verlator från schweiziska Louis Moinet som tog hem vinsten på 682 poäng. Denna klocka har tillverkats i endast 56 exemplar och har en prislapp på ungefär två miljoner kronor.

PicsArt_1446371144899
Modellen Verlator från Louis Moinet.

Eftersom inga andra deltagande klockor än vinnarna namngavs är det dock svårt att avgöra huruvida dessa faktiskt är de bästa urverken i världen. Från informationen framgick inte om märken som t.ex. ovan nämnda Vacheron Constantin, Audemars Piguet eller Patek Phillippe deltog.

Det som man i alla fall kan säga är att de vinnande klockorna håller vad de lovar kvalitetsmässigt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *