Världens dyraste lakrits

I samband med Lakritsfestivalen 2017, den 1-2 april på Annexet i Stockholm, lanserar Haupt Lakrits ”Världens dyraste lakrits”. Lakritsen tillverkas i endast 1 kg fördelat på 10 stycken förpackningar och innehåller bland annat vit tryffel (Tuber magnatum Pico) som anses vara en av världens mest exklusiva och dyrbara råvaror. Varje enskild förpackning är designad och handmålad av Cecilia Haupt, målare och grafiker, bosatt i Stockholm.

– Vi arbetar dagligen med att söka efter dom främsta råvaruleverantörerna inom konfektyr och kom för en tid sedan i kontakt med en italiensk leverantör av frystorkad tryffelsvamp. Bestämde oss för att testa och insåg snabbt att det här blir väldigt gott, men också väldigt dyrt. Så varför inte göra världens dyraste lakrits?”, säger Christian Haupt, ägare och grundare av Haupt Lakrits.

Världens dyraste lakrits består av en 8 veckors lagrad och handrullad salt lakrits med 10 % rålakrits från Kalabrien. Den är omgiven av vit Toscano White-choklad från Amedei smaksatt med svart tryffel från Perigord, vit tryffel från Alba, hasselnötter från Piemonte och torkad Iransk störcaviar.

Den exklusiva chokladdragerade lakritsen kommer endast tillverkas i 1 kg fördelat på 10 stycken förpackningar. En förpackning kostar 3600 kr / 80 g.

Världens Dyraste Lakrits kommer att ha officiell säljstart i Haupt Lakrits monter på Lakritsfestivalen 2017. Övriga försäljningsställen är www.lakrits.se eller hos återförsäljare av Haupt Lakrits som väljer att ta in produkten.

Alla intäkter från försäljningen av Världens Dyraste Lakrits skänker Haupt Lakrits till Barncancerfonden.

Mer om råvarorna

Lakrits från Kalabrien: Lakritsrot som växer i syditalienska Kalabrien sägs vara världens godaste. Lakritsen i den här pralinen har man kokat i 8 timmar och den har lagrats, för att utveckla smak och karaktär, i 10 veckor.

Hasselnötter från Piemonte: Piemonte är känt för sina hasselnötter och även de räknas som världens bästa. Dessa hasselnötter kallas ‘Tonda Gentile delle Langhe’ och odlas på 700 meters höjd. Den har IGP stämpel; Protected Geographical Indication (sv. Skyddad Geografisk Beteckning) och är försiktigt rostade under lång tid för att ge maximal smak.

Vit Albatryffel: En av världens dyraste och mest exklusiva råvaror från Alba i Piemonte i Italien. I det här fallet är den frystorkad vilket gör den, om möjligt, än mer intensiv i smaken. Innehåller steroiden 5-alfa-androst-16-cn-3-alfa-olo; en steroid som är mycket lik människans sexuella hormoner.

Svart Perigordtryffel: ”Kejsarinnan under jorden”. Exemplaret man har använt i lakritsen skördades i början av december i franska Périgord och har sedan frystorkats på en liten fabrik i Alba.

Caviar Lingotto: En mycket unik och exklusiv produkt som genomgår en speciell torkningsteknik och består av 100% ren caviar. För att erhålla 1 kg Lingotto caviar krävs 3 kg caviar.

Om Haupt Lakrits

Haupt Lakrits ambition är inte att bli världens största lakritstillverkare. Man vill göra världens godaste lakrits.

Sedan hösten 2014 tillverkar och säljer Haupt Lakrits söt- och saltlakrits, chokladöverdragen lakrits samt lakritsprodukter för matlagning och bakning. Gemensamt för alla bolagets produkter är omsorgen kring ursprung, tillverkningsmetoder och ingredienser. Företaget har en mindre fabrik i Kista, strax norr om Stockholm.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *