Världens mest eftertraktade veteranbil

Vilken är världens mest eftertraktade veteranbil? Utifrån vårens bilauktioner, samt de priser som bilmodellen erhållit under senare år torde Bugattis 57SC Atlantic ligga bra till.

Det var i slutet av mars som denna bilmodell erhöll priset som den bästa bilen från 1920- och 1930-talet på Motor Klassik Awards som ordnades av det tyska motormagasinet Motor Klassik. Det var läsarna som röstade fram utmärkelsen som redan är den femte gången samma bilmodell erhåller titeln. Faktum är att Bugatti är det första bilmärket som har vunnit utmärkelsen samtliga gånger man deltagit i tävlingen.

Bilmodellen Bugatti 57SC Atlantic är kanske mest känd för att denna tillhör Ralph Laurens privata samling. Denna bil är värderad till 40 miljoner dollar. Det är dock inte det enklaste att få tag på denna fantastiska skönhet. Mellan år 1936 och 1938 byggdes nämligen endast fyra exemplar av modellen 57SC Atlantic. Av dessa existerar endast två bilar i ursprungligt skick.

Bugatti Type 57SC Atlantic från år 1938 som ingår i ”The Ralph Lauren collection”. Bild: Wikimedia

Av den bilmodell från Bugatti som går under beteckningen Type 57 är Atlantic den mest kända varianten. Med SC-modellen (där SC står för ”supercharger”) ville Jean Bugatti, son till grundaren Ettore, erbjuda en sportigare modell till standardversionen. Type 57SC är egentligen inget officiellt Bugatti-namn, men används ofta för att beteckna de 57S som har överladdad motor.

Namnet på sportversionen var egentligen Type 57S och var helt nykonstruerad, jämfört med standard-57:an, med ett kortare och lägre chassi. Bakaxeln gick genom chassibalkarna, istället för som normalt under dessa. Jean Bugatti hade försett bilen med en enkel form av individuell framhjulupphängning. För att kunna montera motorn så lågt som möjligt i chassit, hade 57S samma motor med torrsumpsmörjning som tävlingsbilen Type 59. Priset för en 57S var dubbelt så högt som för en standard-57:a. Trots det blev den för dyr att tillverka och ersattes från 1938 av 57C. Motorn på denna modell hade försetts med kompressor för att öka prestandan.¹

I sin helhet uppgick tillverkningen av modellen Type 57 och 57C till 630 exemplar.

Att även de mer vanliga modellerna av Bugattis bilmodell Type 57 är hett eftertraktade på marknaden visade auktionen Salon Rétromobile i februari. Under denna auktion såldes en Bugatti Type 57C coupé Atalantic för 2,903,200 €, vilket är 30 108 919 SEK med dagens kurs.

Källor:

¹Wikipedia

²Bugatti

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *