Världspremiär för sportbilen Toyota GR Supra

Toyota är kanske inte främst förknippat med sportbilar här hos oss. Men faktum är att företaget redan 1965 lanserade sin första sportbil med Toyota Sports 800, som tillverkades fram till 1969. Den kanske mest legendariska bland Toyotas sportbilar är ändå Toyota 2000GT, som även förekommer i James Bond-filmen You only live twice från 1967.

Nu har en helt ny sportbil lanserats av Toyota. Toyota GR Supra, femte generationen av Toyotas legendariska sportbilar och den första globala GR-modellen från TOYOTA GAZOO Racing, hade igår världspremiär på North American International Auto Show i Detroit. En legendar är därmed återfödd – och nya Toyota GR Supra har skapats för att vara en sportbil i sin renaste form utan kompromisser.

Genom att hålla fast vid traditionen från Toyotas tidigare Supra-generationer har chefsingenjör Tetsuya Tada skapat en sportbil med kort hjulbas, bred spårvidd, låg vikt, låg tyngdpunkt och hög vridstyvhet. Supra-arvet lever starkt med rak frontmonterad sexcylindrig motor och bakhjulsdrift.

Under motorhuven sitter en 3.0-liters turbomotor med 340 hästkrafter och 500 newtonmeter. Kopplad till en åttaväxlad automatlåda ger motorn mjuk och kraftfull acceleration med gott om kraft, vridmoment och karaktär.

Bilen har utvecklats av TOYOTA GAZOO Racing och testats på vägar över hela världen, men framför allt har det skett omfattande tester på den välkända nordslingan på Nürburgring och på omkringliggande vägar i Tyskland. För att garantera att bilen levererar vad den lovar har Toyotas vd Akio Toyota som Master Driver själv prövat ut bilen på Nürburgring.

Produktionen av nya Toyota GR Supra sker i Graz i Österrike och de första kundleveranserna i Sverige sker i slutet av 2019. Priset är 678 900 kronor med Premium Pack. Alla bilar med leverans 2019 måste reserveras online med start 15 januari, 09:00 på MinToyota.se


Designen av nya Toyota GR Supra bär tydliga arv från tidigare generationers Toyota Supra med lång låg huv och äkta sportbilsproportioner: kort hjulbas, stora hjul och bred uppsyn. Hjulbasen är kortare än i modellsyskonet Toyota GT86 och ger unika köregenskaper, speciellt i kombination med den breda spårvidden. ”Det gyllene förhållandet” när det kommer till väghållning är ett optimalt förhållande mellan hjulbasens längd och spårvidden på 1,5 till 1,6. I nya GR Supra är förhållandet 1,55 och var en av de första måtten som sattes vid utvecklingen.

Kraften i nya GR Supra kommer från den 3.0 liters stora raka turboladdade bensinmotorn med 340 hästkrafter och 500 newtonmeter i vridmoment. Tack vare twin scroll-turbo, direktinsprutning och variabla ventiltider levererar motorn en kraftfull, välbalanserad, mjuk karaktär – samtidigt som den är rapp och ger en nervkittlande acceleration.
Motorn kopplas ihop med en åttaväxlad automatlåda som ger blixtsnabba växlingar och maximal kontroll till föraren. Med Launch Control accelererar nya GR Supra från 0 till 100 km/h på 4,3 sekunder.

Alla GR Supra som säljs i Europa är standardutrustade med en aktiv differentialspärr som är aktiv under såväl acceleration som inbromsning och den kan steglöst variera låsningen från inget till 100 procent. Det ger stora fördelar i form av stabilitet och effektivitet när däcken når sin greppgräns. Effekten känns i alla faser vid kurvtagning, med förbättrad stabilitet vid inbromsning såväl som i kurvan som vid accelerationen i utgången.

Nya Toyota GR Supra är den första globala modellen att utvecklas och tillverkas av TOYOTA GAZOO Racing, paraplyorganisationen för Toyotas globala motorsportsaktiviteter. Genom TOYOTA GAZOO Racing har företaget segrat i såväl Le Mans 24-timmars i FIA World Endurance Championship och tagit hem märkestiteln i FIA World Rally Championship. 
Organisationen arbetar enligt tre ben: att utveckla medarbetare genom medverkan i motorsport, skapa en beundrarskara genom spänningen av motorsport och använda kunskapen från motorsporten för att göra ännu bättre bilar för vägen som dessutom är roliga att köra.

Den första sportbilen från Toyota var alltså Sports 800 som lanserades år 1965. Toyota hade redan på bilsalongen i Tokyo 1962 visat upp en futuristisk prototyp till en liten sportbil. Denna lilla, endast 358 cm långa och 147 cm breda bil erbjöd 45 hk vid 5400 v/min, från en 2-cylindrig boxermotor. Den hade en vikt på endast 580 kg och kunde nå en topphastighet på 160 km/h. Toyota Sports 800 var den första sportbilen som hade en avtagbara taksektion som lämnade en targabåde som skydd vid rundslagning.

Toyota 2000GT producerades i en begränsad upplag på totalt 351 exemplar från 1967 till 1970. 2000GT revolutionerade bilvärldens syn på Japan, som tidigare främst setts som en producent av vardagliga och praktiska fordon. Denna 6-cylindriga superbil med 150 hk lyckades slå tre världsrekord och 13 nya internationella rekord gällande fart och uthållighet.

En speciell roadster version av bilen byggdes för James Bond-filmen You Only Live Twice år 1967. Idag når 2000GT priser på över $1000.000 på auktioner runtom i världen.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *