Världspremiär för Samuel Adams och S:t Eriks Transatlantic Belgian Red Strong Ale

I augusti reste amerikanska Samuel Adams till Sverige för att brygga med Jessica Heidrich på S:t Eriks Bryggeri. Resultatet blev ett öl med tranbär och lingon som får världspremiär på Stockholm Beer & Whisky Festival 25 september. 

Precis som S:t Eriks började Samuel Adams som ett litet mikrobryggeri men har nu vuxit till ett av USAs fem allra största bryggerier. Trots sin storlek fortsätter Samuel Adams att utveckla och brygga hantverksmässiga öl precis som vid starten på 1980-talet. 19 augusti kom Grant McCracken, Head of Brewing, på Samuel Adams till Stockholm och skapade Transatlantic Belgian Red Strong Ale tillsammans Jessica Heidrich på S:t Eriks Bryggeri.

Transatlantic Belgian Red Strong Ale är bryggt på pilsner-, vetemalt och havre samt tranbär och lingon. Humlet består av tjeckiska Saaz och alkoholhalten är 7,3 procent. Resultatet av mötet är ett torrt, friskt och fruktigt öl som för tankarna mot Bourgogne och rosévin på Pinot Noir.

Ölet har världspremiär på Stockholm Beer & Whisky festival som startar denna helg. Därefter tappas Samuel Adams & S:t Eriks Transatlantic Belgian Red Strong Ale på 70 stycken fat. Dessa kommer att serveras på restauranger runt om i Sverige med start 24 oktober på Ölbaren NK Saluhall.

Bryggerisamarbeten sker relativt ofta idag men att få brygga med Samuel Adams hör till ovanligheterna. Sedan starten 1984 har de bara genomfört ett enda större bryggsamarbete tidigare. Det var med tyska Weihenstephan som grundades för över 970 år sedan och är världens äldsta aktiva bryggeri.

Samuel Adams och S:t Eriks Belgian Red Strong Ale är den första gemensamma bryggningen i en planerad serie öl under namnet Transatlantic.

Samuel Adams 1Resultatet av mötet mellan Samuel Adams bryggmästare Grant McCracken och Jessica Heidrich på S:t Eriks Bryggeri är en belgisk strong som bryggs på både tranbär och och lingon.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *