VASA 1628: Party like it’s 1628 med världens äldsta brännvin

VASA 1628 brännvin

Genom VASA 1628 finns nu finns möjligheten att återuppleva världens äldsta sprit hos Systembolaget. Med hjälp av en intakt spritflaska i tenn från det klassiska vraket har man nu återskapat smaken av brännvin från 1600-talet.

Regalskeppet Vasa sjönk som bekant 1628 och låg 333 år på havsbotten innan hon blev bärgad 1961. Utöver kanoner, skelett, mynt och allt det andra man kan beskåda hos Vasamuseet så fann man också en spritflaska som ska vara världens äldsta bevarade spritflaska. Bara fyra personer har någonsin fått smaka på originalet. Nu har en av dem, Daniel Borg, återskapat smaken. Daniel har själv forskat på destillering på 1600-talet.

Med hjälp av en droppe från världens äldsta sprit har vi forskat på alkoholhalt, kryddningarna, sötma och mängden finkel. Redan 1962 gjorde man den första analysen av fyndet, men misslyckades då att ta reda på det exakta innehållet. Men vi har nu helt och hållet lyckats återspegla drycken i den välbevarade flaskan och resultatet är ett brännvin med smak av anis och inslag av ek”, förklarar Daniel. 

Man kan tänka sig att brännvin från 1600-talet är något av en ”acquired taste”, men för den nyfikne finns det nu i Systembolagets sortiment med namnet VASA 1628 (art. nr 41312). Doften beskrivs som rik och kryddig doft av anis, och smaken som len och lite söt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *