Väss din diplomatiska förmåga

När man kollar runt i olika kommentatorsfält på t.ex. aftonbladet och motsvarande större tidningar på nätet slår det mig; avsaknaden av diplomati och taktfullhet är rätt utbredd i dagens samhälle. Jag blir ofta förvånad över hur många som orkar bråka om småsaker med hänvisning till att ens egna åsikt är den enda rätta.

Det får mig att tänka på två av de enklaste reglerna för gentlemannamässigt beteende som även finns beskrivna i boken As a Gentleman would say av John Bridges och Bryan Curtis, nämligen:

A gentleman does not take part in major arguments over minor issues.

och

Even in the most heated discussion, a gentleman avoids raising his voice. He does not shout others down.

Jag tycker själv att just dessa två regler tar en rätt långt då det kommer till det som kallas ”bondförnuft” i de flesta diskussioner. När man riktigt tänker efter är det sällan den som med hög röst hävdar sin bestämda åsikt som vinner sympati hos åhörarna. Istället är det ofta den som med intresse förmår lägga sig in i den andras situation och därefter med lugn röst delger sin egen åsikt som anses som en klok, vis och sympatisk man. Förmågan av lyssna och visa respekt för andras åsikt har blivit viktigare än någonsin tidigare.

Det samma gäller även rätt långt diskussioner på nätforum, som i kommentatorsfält och liknande. De flesta av oss har med stor sannolikhet bestämda åsikter om det mesta här i världen. Att med stor bestämdhet hävda att ens egna åsikt är den enda rätta är ett lika stort ”etikettbrott” på nätet som i det är i det verkliga livet, ansikte mot ansikte.

Om du känner på dig att du hör till denna kategori av människor som känner ett behov av att hela tiden ha sista ordet och gärna högljutt avbryter andra mitt i deras meningar, försök att tänka en extra gång innan du uttrycker din åsikt. Att lyssna och få den andra personen att känna sig värdefull kommer att göra att du känner att du har kontroll över dig själv och dina känslor. Till på köpet kommer andra personer att få större respekt för dig.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *