Veckoslutsdrinken: The Rat Packs Dry Manhattan

Som vi konstaterat tidigare gillade Frank Sinatra verkligen whiskyn Jack Daniels. Så pass mycket att han faktiskt fick med sig en flaska in i graven när han dog. En av hans ”patenterade” drinkar var A Gentleman’s Drink som i all enkelhet består av Jack Daniels blandad med några isbitar och en skvätt vatten.

Som tips till veckoslutet kommer vi ändå att satsa på en något mer avancerad drink, nämligen Dry Manhattan. Det var också den drink som The Rat Pack lär ha haft som favoritdrink.

The Rat Pack var en sammanslutning av amerikanska underhållare och den fanns i flera varianter, med den ursprungliga centrerad kring Humphrey Bogart. Efter Humphrey Bogarts död år 1957 upphörde denna grupp av artister och skådespelare att benämnas ”The Rat Pack”.

Istället riktades uppmärksamheten i pressen nu till en grupp artister och underhållare kring Frank Sinatra. Varianten av The Rat Pack bildad 1959 fick då Frank Sinatra som centralfigur. Övriga medlemmar av detta gäng underhållare var Dean Martin och Sammy Davis JR.

Med den klassiska livsfilosofin att man bara lever en gång var de ett gäng ytterst festglada gossar. De tyckte att vin fungerar till mat, öl till fotboll men att sprit var det ända rätta till fester.

De var välklädda, eleganta och hade nästan alltid en drink i handen. Drinken som man kommit att referera till som The Rat Packs favoritdrink var alltså Dry Manhattan. En cocktail bestående av whisky, vermouth och angostura.

Recept Dry Manhattan

50 ml bourbon (t.ex. Jack Daniels)
20 ml torr Vermouth
En liten skvätt Angostura Bitter
Några cocktailbär

Mät upp ingredienserna i ett rörglas, fyll på med is och rör tills drinken blivit kall men inte alltför vattnig. Sila upp i ett cocktailglas och garnera med några cocktailbär.

Dry manhattan drink

Om man dock vill följa originalrecepten på Manhattan så är det en kanadensisk whiskey av rye-typ, som gäller i drinken. Det sägs att Manhattan skapades på Manhattan Club i New York år 1874. Klubben låg i hörnet av Madison Avenue och 26:th Street och var ett populärt tillhåll för dåtidens demokrater. Jenny Jerome sägs ha arrangerat en stor fest här 1874 för att fira den nyvalde guvernören Samuel J. Tilden, och lagom till arrangemanget skapades drinken Manhattan.

Receptet på en klassisk Manhattan

4 cl Kanadensisk whiskey
2 cl Perlino Rosso
1 stänk Angostura bitter

Tillsätt ingredienserna och rör tillsammans med is i en shaker. Sila därefter över i ett cocktailglas på fot. Garnera slutligen med ett rött cocktailbär.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *