Veckoslutsinspiration: Black Tie

Att det är Black Friday idag har väl inte undgått någon. Förutom detta kommersiella spektakel börjar det även vara dags att så småningom göra sig redo för julfester och andra högtidligare tillfällen för att kröna att året snart nått sitt slut.

Det är kanske inte så vanligt nuförtiden att man vid julfester eller andra kvällsevenemang tar fram smokingen eller ”Black Tie” ett uttryck som även används i sammanhanget. På sin höjd brukar denna komma fram ur garderoben till nyår eller andra högtidligare tillfällen.

I detta inlägg drömmer vi oss dock tillbaka till en tid när smokingen var en mer frekvent använd klädsel och när det ansågs mer normalt att dyka upp i smoking i barer och nattklubbar. En dubbelknäppt, midnattsblå smokingkavaj står i centrum i dagens inspirationscollage och denna passar med de flesta nyanser av svart och grått.

Smoking: Oliver Brown 

Ytterrock: Crombie

Scarf: Berg & Berg 

Parfym: Guerlain 

Skor: Santoni 

Bröstduk: Drake’s 

Klocka: Cartier Tank

smoking-blue

Inspirationen hämtar vi från Esquire Apparel Arts från år 1936.

9bff644b-6249-4bc6-a4c1-14b49f70c602

Ytterligare inspiration från det glada 1930-talet, med fokus på den midnattsblå smokingen. Observera den hattyp som lämpar sig att använda med smokingen. Hög cylinderhatt lämpar sig främst tillsammans med frack, medan en helt vanlig fedora-hatt passar utmärkt till smoking.

crombie-coat-king-coat

Crombie har döpt denna ytterrock till King Coat efter kung George VIII som använde denna modell av Crombie’s rockar på ett besökt hos deras fabrik år 1932.

guerlain-du-coq-parfym-2

Guerlain är ett franskt parfymhus grundat 1828 av Pierre François Pascal Guerlain (1798–1864). Guerlain blev år 1853 fransk hovleverantör efter att ha skapat Eau de Cologne impériale för kejsarinnan Eugénie. Till Guerlains mest klassiska dofter hör Heure bleue (1912), Mitsouko (1919) och Shalimar (1925).

Tyvärr är Guerlains mest klassiska parfymer inte speciellt enkla att få tag på nuförtiden. En av de som jag ändå efter viss möda lyckats hitta är likaså klassiska Guerlain Eau de Cologne Du Coq som härstammar från år 1896.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *