Veckoslutsinspiration: Café Society

Igår hade Woody Allens nya film Café Society svensk biopremiär över hela landetCafé Society utspelar sig i New York och Hollywood på 30-talet, en period av pulserande nattliv, filmstjärnor, playboys, gangsters, fantastisk musik och mycket glamour.

När det gäller kläderna i filmen så bär alla män i filmen kläder i någon nyans av brunt och beige. Det är också detta vi tar fasta på i denna veckas inspirationskollage. Byxorna till kostymen kommer med hög midja som var så tidstypiskt under 1930-talet.

Övriga kläder och accessoarer på bilden:

Hatt: Borsalino 

Skor: Enzo Bonafè 

Parfym: Acqua di Parma – Note di Colonia 

Klocka: Jaeger-Lecoultre Reverso 

Bröstduk: Oscar Jacobson 

Slips: Amanda Christensen

cafe-society-bild

Några bilder från den bioaktuella filmen Café Society, där alltså männen bär kläder i olika nyanser av brunt och beige.

wasp2015_day_06-0462.CR2

Musiken till filmen Café Society kommer även den från 1930-talet och är från Richard Rodgers och Lorenz Hart. Duon jobbade tillsammans från 1936 till 1943 och producerade musiken till en rad Broadway-musikaler som kommit med tiden blivit riktiga klassiker.

paris-cafe-culture

Uttrycket Café society var ursprungligen en beskrivning av de människor, som även gick under benämningen ”Beautiful People” eller ”Bright Young Things”, som samlades i fashionabla caféer och restauranger i New York, Paris och London från slutet 1800-talet och början av 1900-talet. Det var journalisten och samhällskritikern Maury Henry Biddle Paul som först anses ha myntat uttrycket ”cafe society” år 1915. I slutet av 1950-talet började termen ”Jet Set” allt mer användas istället för ”Café Society” för att beskriva samhällsfenomenet.

I USA där filmen utspelar sig var El Morocco, the Stork Club och 21 Club några av de nattklubbar och restauranger där filmstjärnor och andra celebriteter gillade att umgås. Om New Yorks ”Café Society” kan man läsa bland annat i boken New York Cafe Society -The Elite Meet to See and be Seen, 1920s-1940s av Anthony Young.

bild-gentlemannaguiden

Bland annat i filmen Bright Young Things från 2003 som baserar sig på novellen Vile Bodies av Evelyn Waugh från år 1930 kan man närmare stifta bekantskap med Londons Café Society-kultur under 1920-talet fram till 1940-talet.

note-di-colonia

Aqua di Parma har i samband med firandet av sitt 100-års jubileum lanserat en trio av operainspirerade dofter. Teatro Regio i Parma har alltid varit en inspirationskälla för Acqua di Parma. Passionen, konsten och de känslor som finns i operavärlden återupplevs i Note di Colonia, en unisex-kollektion som går tillbaka till Acqua di Parmas ursprung. I kollektionen ingår tre dofter var och en förpackade i en tolkning av Acqua di Parmas originalflaska från 1916.

Just denna, den tredje doften har hämtat inspiration från stycket Marcia Trionfale i Verdis opera Aida. Det är en orientalisk doft med toppnoter av manadarin och ingefära, hjärtnot vetiver, oibanum och jasmin samt basnoter tonkaböna, labdanum och myrra.

acqua-di-parma

För den som söker efter en riktigt klassiskt doft och önskar känna doften av 1930-talets celebriteter kan man med fördel söka sig till Acqua di Parmas Colonia EdC. Colonia var den första doften som Acqua di Parma skapade år 1916 och doften blev en symbol för amerikanska och europeiska celebriteter under 1930-talet ända fram till 1950-talet. Bland kända användare av doften finns Cary Grant, David Niven, Ava Gadner och Eva Turner. Även Audrey Hepburn var en passionerad användare av Acqua di Parmas Colonia.

jaeger-lecoultre_reverso_tourbillon

En av de mest klassiska och mytomspunna klockorna på marknaden är definitivt Jaeger-LeCoultres Reverso som lanserades år 1931. Ursprungligen var klockan konstruerad för hästpolospelande officerare i Indien för att man skulle kunna skydda glaset på klockorna medan man spelade. Reverso var den första renodlade sportklockan och höll den positionen fram till andra världskriget. Med tiden fick även kändisar upp ögonen för modellen och idag ses den mer som en kostymklocka än vad den ursprungligen var avsedd som. Idag ses klockan som en av de främsta kännetecknen för Art déco-stilen när det gäller klockor.

Enzo Bonafè är ett företag från Italien som har gjort skotillverkningen till en riktig konstform. Trots att flera av modellerna, som t.ex. skorna överst, passar in på 1930-talets skomode grundades företaget av Enzo Bonafè först år 1963. Företaget leds ännu idag som ett familjeföretag av Enzo Bonafè tillsammans med hans fru och två barn, Silvia och Massimo.

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *