Veckoslutsinspiration: En studie i mustasch

Nu är det igen dags för Movember, en månad då män över hela världen odlar sina mustascher för att belysa mäns hälsofrågor – med typiska manliga sjukdomar som prostatacancer, testikelcancer och depression i spetsen. Det hela startade i Australien år 2003 och har sedan dess förvandlats till en årlig händelse i kalendern.

Movember är en kombination av två ord – ”Mo”, som är en engelsk förkortning av mustasch, och ”november”. Movember innebär i all enkelhet att man startar månaden renrakad och sedan låter håret växa på överläppen under hela månaden för att samla in pengar till de som jobbar med mäns hälsa.

Idag hämtar vi lite inspiration av olika mustascher. Framförallt under 1800-talet var ansiktshår viktigt bland män och något som utstrålade pondus och makt. En kraftig skäggväxt innebar att bäraren var vid god hälsa. När man kollar på fotografier och målningar från 1800-talet och början av 1900-talet hade var och varannan man från de högre samhällsskikten mustasch eller skägg. Detta trots att viss litteratur gör gällande att en mer renrakad look blev mer populär redan under 1880-talet.

Att mustasch fortfarande kan vara riktigt prydligt råder det ingen tvekan om. Lagom till Movember bidrar vi därför idag med lite veckoslutsinspiration med olika mustaschtyper. Om man börjat odla sin mustasch i början av månaden har man alla möjligheter att ännu hinna med de flesta av mustaschstilarna nedan.

Sedan finns det heller ingen som säger att man bör raka av sig sin mustasch efter november månad. Vem vet, kanske mustaschen kan ge dig ett helt nytt lyft som man?

Det finns naturligtvis oändligt många sätt att odla sin mustasch på – endast fantasin sätter gränser för vad som är möjligt. Här är endast några modeller som inspiration. Bli inte besvikna om ni inte lyckas få fram denna mängd hårväxt under näsan under en månads tid. Ibland kan det kräva mer tid än så för att få fram en riktigt stor och stilig mustasch.

Vi börjar från en mustaschtyp som fått oförtjänt dåligt rykte på grund av en viss tysk man med mindervärdeskomplex i början av 1900-talet. Här bärs denna mustasch stiligt upp av en man från Österrike år 1930. Synd att en man kunde förstöra flera generationers möjligheter att bära denna mustaschtyp utan dåligt samvete.

Den så kallade valrossen på Alexander Zaimis.

En något trimmad version av valrossen på Andrew-Fisher från år 1899.

Arthur Paget i en lite liknande mustasch år 1910.

Att låta mustaschen växa ut och sedan forma den med pomada var vanligt i början av 1900-talet. Här Dr. B. Porras i mustasch år 1914.

En välväxt mustasch på en herre från början av 1900-talet.

Diskret, men samtidigt välväxt mustasch på denna gentleman från år 1910.

Tidstypisk mustasch på en gentleman i den övre samhällsklassen från början av 1900-talet.

Den typiska sinnebilden av en krigsherre från slutet av 1800-talet. Här på Viscount Kitchener från år 1910.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *