Veckoslutsinspiration: Italienska veckan

Denna vecka kan man säga att modemässorna för året på allvar körde igång då den 91:a upplagan av Pitti Uomo ägde rum i Florens i Italien. Därför väljer vi att denna gång inspireras av det italienska modet och märken från Italien för vår veckoslutsinspiration.

Även om jag är emot att generalisera, så kan det väl ändå konstateras att italienarna är bland de mest välklädda männen i världen. Att så är fallet har säkert mycket att göra med deras intresse för kläder och deras experimentlusta då det gäller färger, mönster och material.

Då det gäller denna veckas inspirationskollage väljer vi varma nyanser i brunt, beige och cognac. Dubbelknäppning på både kavaj och ytterrock är stiliga detaljer som passar både till vardag som fest. Lägg märke till bröstfickan på ytterrocken, en detalj som är värd att fästa uppmärksamhet vid om man vill klä sig som en typisk italienare.

Kavaj: Luigi Bianchi Mantova 

Ytterrock: Boglioli 

Klocka: Officine Panerai 

Hatt: Borsalino

Skor: Santoni

Scarf: Etro 

Byxor: Brioni 

Parfym: Xerjoff-Casamorati 

Portfölj: Santoni

Ett av de få italienska märken som ännu drivs av familjen av den som startade märket är Luigi Bianchi Mantova. Luigi Bianchi startade företaget år 1911 och Mantova är staden i Italien där man syr upp de exklusiva kläderna.

Exempel på hur man kan använda sig av bröstfickan på en ytterrock. Det går naturligtvis lika bra att lägga en helt vanlig bröstduk i denna. Hursomhelst finns det alltför få ytterrockar med denna stiliga detalj.

En återkommande favorit då vi pratar om Italienska kvalitetsklockor är Officine Panerai. Alla som någonsin hållit en äkta Panerai i sin hand kan genast känna att det handlar om kvalitet. Vikten, lystern och den vackra urtavlan är något utöver det vanliga och något som är svårt att förmedla genom bilder. Det måste upplevas.

Officine Panerai är ett av de få italienska klockmärken som kan mäta sig med de Schweiziska i exklusivitet. Officine Panerai, normalt benämnt som bara ”Panerai” grundades 1860 i Florens. Fram till 1996 producerade de endast klockor och djupmätare till italienska försvarsmakten.

Panerai har två modellserier: Radiomir som är en lite mer dressad modell och Luminor Marina som är mer sportig och som har Panerais varumärkesskyddade bygellösning över kronan. Den allra första modellen av Radiomir tillverkades år 1936.

Då det gäller januari månads upplaga av Pitti Uomo var det återigen en uppvisning över hur man på ett konstfullt sätt kan använda sig av hatt. Vad det beror på att hatten inte riktigt syns i den svenska gatubilden kan man bara spekulera i, men bevisligen kan det vara en ytterst stilig modeaccessoar oavsett ålder.

Då det gäller exklusivitet och historia är det få hattmärken som kan mäta sig med italienska Borsalino. Borsalino grundades av Giuseppe Borsalino år 1857 och är mest känt för sin produktion av fedorahattar gjorda av kaninhår från rasen Belgiska kaniner, men också Panamahattar liksom en rad andra kvalitetshattar. Hattarna nådde kultstatus bland modemedvetna italienska gangstrar under 1900-talets början, och dessa kom att kallas ”Borsalinos” både i Frankrike och Italien.

Nedan en video där man förevisar tillverkningen av hattar vid Borsalino.

Xerjoff-Casamorati här med underbara doften Mamluk från deras orientaliska serie Oud Stars, är ett mycket exklusivt parfymhus som grundades i Bologna år 1888. Företaget har specialiserat sig på exklusiva dofter och badtvålar och har mottagit flera priser, både i hemlandet och internationellt.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *