Veckoslutsinspiration: Jaktsäsongen

I Sverige är jaktsäsongen i full gång och idag hämtar vi inspirationen från jaktmodet och i huvudsak det engelska jaktmodet hösttid. Hos oss förknippar man kanske jakten med en mer funktionell klädsel. Det är väl sällan man ser någon jaga i slips hos oss numera.

Det som är speciellt fascinerande med det engelska jaktmodet är hur man ännu i dessa dagar använder ordet Sports för att beskriva denna aktivitet. Precis som Bernhard Roetzel skriver i modebibeln Gentleman, är t.ex. fotboll eller friidrott inte idrott. Idrott är sådant som utövas av en så kallad English Country Gentleman, som jakt, ridning och fiske.

I England är man även väldigt traditionsbundna när det gäller jaktklädsel och där finns fortfarande ett väldigt bra utbud gällande funktionella tweedplagg för jakt från ett stort antal märken. Mer om dessa märken och var man hittar det bästa utbudet kommer i ett skilt inlägg. I detaljbeskrivningen nedan finns dock flera av dessa anrika engelska märken nämnda.

Tweedkavaj: Farlows

Tweedbyxor/knickers: Cordings

Skjorta: Farlows 

Slips: Drake’s 

Gevär: Blaser 

Tweedkeps: Cordings 

Skor: Holland & Holland 

Fickplunta: James Purdey & Sons 

Sockor: Pennine

Klassisk bild från TV-serien Downton Abbey och jaktmodet i början av 1900-talet, ett mode som alltså består ännu i våra dagar i England.

Bild: Purdey & Sons

Då det gäller jakt är det inte endast bland kläderna som det finns anrika företag i det brittiska öriket. Här finns även de dyraste och mest exklusiva vapentillverkarna. James Purdey & Sons grundades år 1814 och är främst inriktad på vapen och jakttillbehör, men numera finns ett stort antal produkter i företagets utbud. James Purdey & Sons är hovleverantör till det Brittiska hovet inom hela tre kategorier.

För den som önskar köpa sig ett vapen från James Purdey & Sons krävs det dock att man sparat ett tag. De mest exklusiva modellerna, som vapnet på bilden – deras så kallade Double Rifle kostar upp till £113 000 (∼1 328 134 SEK) och är därmed ett av de dyraste vapnen i världen. Det gäller också att ha tålamod eftersom väntetiden är mellan 18-24 månader på vapnet.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *