Inför kommande höstlov blir det något av ett resetema i dagens inspirationsinlägg. Eftersom det även riktigt snart är dags för premiären på nyproduktionen av Agatha Christies Mordet på Orientexpressen på bioduken låter vi oss än en gång inspirerad av den lyxiga atmosfären som omgärdar denna klassiska tågförbindelse.
Det är få resesätt som är så förknippat med det nostalgiskt lyxiga som just Orientexpressen. Delvis handlar det om den mytiska stämning som Agatha Christie lyckades skapa i sin roman och som vidareförädlats via filmerna och serierna om Hercule Poirot.
Detta har man även tagit fasta på när man under de senaste decennierna återinvigt Orientexpressen som lyxlinje, där priserna ofta uppgår till minst 20 000 kronor för en resa.
Till bilden ovan har vi använt oss av en tidstypisk klädsel från tiden när ovan nämnda bok skrevs, med kritstrecksrandig kostym, button boots och Fedora-hatt. Den ytterst tjusiga resväskan från anrika Globe-Trotter ger en den rätta känslan för att vilken dag som helst kunna kliva på Orientexpressen.
Kostym: Tailor Made London
Ytterrock: Balmain
Skor: Enzo Bonafé
Klocka: Tank Cartier
Modelltåg: Hatton’s
Parfym: Geo F. Trumper Marlborough Cologne
Resväska: Globe-Trotter
Hatt: Lock & Co. Hatters
Filmatiseringar av mordet på orientexpressen
Den 24 november är det Sverigepremiär för nyproduktionen av Mordet på Orientexpressen, med bland annat Kenneth Branagh i rollen som Hercule Poirot och Daisy Ridley som Mary Debenham.
Från den första filmatiseringen av Agatha Christies Mordet på Orientexpressen. Filmen är från 1974 med Albert Finney som Hercule Poirot.
Inspiration till kollaget ovan kommer från en kampanj från 1980-talet med Belmond och det som i dagens läge kallas “Orientexpressen”, nämligen lyxcharter-linjen “Venice Simplon–Orient-Express”.
Historien bakom Orientexpressen
Den ursprungliga betydelsen för Orientexpressen var dock sträckningen mellan Paris och Istanbul, vilken användes åren 1883–1977. Trots att den ursprungliga Orientexpressen var en helt vanlig tågförbindelse har namnet sedan 1930-talet kommit att bli synonymt med lyxresor.
Kanske delvis tack vare Agatha Christies bok från 1934 där huvudkaraktärerna med Hercule Poirot i spetsen befinner sig i förstaklassvagnen. Att just inredningen i dessa vagnar var något utöver det vanliga råder det dock inga tvivel om.
Orientexpressen idag
Från och med 1982 används alltså namnet Orientexpressen för lyxcharter-linjen Venice Simplon-Orient-Express, som i huvudsak trafikerar mellan Paris och Venedig. Den går också mellan andra sträckor i både västra och östra Europa, som t.ex. London och Istanbul.
Detta tåg har gamla Orientexpressvagnar från 1920-talet som är noggrant restaurerade för att erhålla den tidstypiska Art Déco-känslan.¹
Historiska sträckningar från start till nedläggning av den ursprungliga Orientexpressen.
Mer om detaljerna
Från juli-upplagan av Esquire Apparel Arts från 1934 och Laurence Fellows tidlösa illustrationer där man benämner den mörkgrå kritstrecksrandiga flanellkostymen som den ultimata reseklädseln. Något som var självaste Prinsen av Wales favoritklädsel.
Närbild från flanellkostymen överst. Det varma flanelltyget är det perfekta materialet även på kostymer nu när vintern gör sitt inträde.
Klassiska engelska bagagetillverkarna Globe-Trotter, som grundades år 1897 har en hel kollektion som är inspirerad av lyxen av att resa ombord på Orientexpressen. Väskorna är handgjorda i Hertfordshire av högklassiga material, som säkerställer en livslång användningstid vid inköp av dessa bagage.
Då det gäller skor från den viktorianska tiden finns det knappast mer tidstypiska varianter än Button Boots. Nuförtiden misstar man ofta dessa med damaskerna. Damasker var dock en skild skoskydd som man trädde över skorna, medan Button Boots trots sitt snarlika utseende hade inbyggt läder vid anklarna.
Man i Button Boots från år 1915.
Geo F. Trumpers Marlborough Cologne är en av de dofter som verkligen kan sägas representera de klassiska engelska dofterna från den Viktorianska tiden. Doften lanserades år 1877 och är en träig och aromatisk cologne med noter av lavendel, cederträ och geranium. Den cylinderformade förpackningen ger en tidsenlig och lyxig känsla.
Geo F. Trumpers exklusiva butik på 97 Jermyn Street i London. Geo F Trumper grundades år 1875 och är ett av de tre T:na tillsammans med Truefitt & Hill och Taylor of Old Bond Street inom den klassiska engelska våtrakningstraditionen. Förutom Floris var ett av James Bond-författaren Ian Flemings favoritmärken just Geo F Trumper.
Om någon mot förmodan missat det, så firar Cartiers ikoniska klockmodell Tank 100-års jubileum detta år. Klockan skapades av Louis Cartier år 1917 och var inspirerad av de stridvagnar som han såg på stridsfälten under första världskriget.
Sedan dess har många olika variationer av klockan gjorts, varav Tank Louis från 1922 och Tank Americaine från 1989 är två av modellerna.
I filmen The Son of the Sheik från år 1926 syns stilikonen Rudolph Valentino i en Cartier Tank. Valentino sägs ha varit så förtjust i sin klocka att han vägrade att ta av den under inspelningen, trots att det knappast representerade den tidsera som filmen representerar. Detta var första gången klockan syntes på film. Sedan dess har åtskilliga stjärnor använt Cartier Tank både på film och privat. En av dessa är Cary Grant.