Idag hämtar vi inspirationen med rökrocken och rökrummet i centrum. Rökrocken har traditionellt sett varit till för att skydda festligare kläder från att suga i sig röklukten. Idag blir det dock en lite ledigare outfit för en lugn lördagskväll hemma.
Det finns något visst med hösten och vintern som gör att man gärna vill dra sig tillbaka till sin egna hörna för ett tag, till en plats där man får vara för sig själv ett tag. Kalla det ”Man Cave” eller något helt annat, men ett eget rum där man får ägna sig åt sin egna hobby ostört ett tag ligger säkert högt uppe på många mäns önskelista.
Det är kanske inte så många nuförtiden som äger ett helt egen rökrum där man kan avnjuta en cigarr och ett glas whisky i lugn och ro. Hos de välbärgade var det dock något av ett måste under tidigt 1900-tal eftersom de middagsgästerna mer eller mindre förväntade det hos värdfolket.
Här har vi alltså sammanställt några av nödvändigheterna till ett klassiskt rökrum. Till dessa hör definitivt en Kensington fåtölj i koläder från Artwood, som har det passande namnet Vintage Cigar.
Rökrock: Duke & Digham
Byxor: Derek Rose
Tavla: Stellan Mörner
Soffa: Kensington
Bokhylla: Parker House
Tofflor: New & Lingwood
Cigarrer: Flor de Selva
Inspirationen: Clark Gable som Rhett Butler i klassikern Gone with the Wind från 1939 bärandes i ytterst stilig rökrock i sammet och sidenkrage.
Rökrummet vid Hallwylska museet, ett museum som vi skrivit om flera gånger här på Gentlemannaguiden. Hallwylska Palatset var en av de mest påkostade svenska privatbostäderna kring sekelskiftet 1900. Här är alltså rökrummet i bostaden. Vem har inte någon gång drömt om ett alldeles eget ”hobbyrum” där man kan dra sig tillbaka och avnjuta en cigarr en lördagskväll?
Eftersom vi i detalj gick igenom rökrockarna i gårdagens inlägg, går vi här vidare till själva njutningsmedlen. Flor de Selva är en ytterst intressant cigarrproducent skapad av Maya Selva år 1994. Selva är faktiskt den enda kvinnliga cigarrproducenten i världen och har belönats med flera utmärkelser under åren, varav fjorton nomineringar under de första femton åren. Den senaste är Cigar Journal Trophy 2016, ”Flor de Selva Grand Pressé Named #18 of Cigar Journal’s Top 25 ”
Flor de Selva är anrika Cigarrummets mest sålda cigarrserie sedan starten av deras verksamhet. Det säger inte lite eftersom cigarrbutiken funnits på Stureplan 2 i Stockholm sedan 1940-talet. Serien Flor de Selva är känd för sin behagliga och krämiga karaktär med aromer av choklad och cederträ. En cigarr för både nybörjaren och den mera erfarna rökaren.
En intressant nyhet på whiskyfronten är The Balvenie Peat Week Aged 14 Years som lanserades på systembolaget igår. The Balvenie Peat Week Aged 14 Years är en exklusiv Speyside-whisky och destilleriets första whisky där 100 procent av malten torkats över glödande torv för en rökig karaktär. Tappningen är resultatet av ett flera år långt projekt av Balvenies maltmästare David Stewart och tidigare destillerichefen Ian Millar, numera global varumärkesambassadör på William Grant & Sons.
Som ett av de första destillerierna i Speyside valde Balvenie att experimentera med torv i sin produktion och destillerade en sats whisky som under flera år fick mogna under uppsyn av David Stewart i destilleriet i Dufftown, Skottland. Sedan den här banbrytande perioden har Balvenie en vecka varje år arrangerat Peat Week – ett projekt där destilleriet, för att tillverka nya smaker i sin whiskyproduktion, endast använt sig av malt där rökigheten kommer från den glödande torven.
Som ett resultat kan Balvenie idag stoltsera med en ny whiskytappning – The Balvenie Peat Week Aged 14 Years (2002 Vintage), med en stark honungslen smak kombinerat med rökighet. Tappningen är väldigt olik Speyside-områdets vanliga karaktär och är ett permanent tillägg till Balvenies nuvarande utbud.