Veckoslutsinspiration: Royal Ascot

Idag hämtar vi inspirationen från Royal Ascot som ägde rum mellan tisdag och lördag denna vecka. Det är få idrottsevenemang som innehar samma anor och som är lika traditionsbundna som Ascot. Ascot Racecourse grundades redan år 1711 av drottning Anne och varje år har den brittiska kungafamiljen som tradition att närvara vid detta evenemang.

Etikettreglerna för de kläder man kan bära på Royal Ascot är likaså traditionsbundna och varje år släpps en stilguide inför evenemanget. För de personer som närvarar i närheten av kungafamiljen och som alltså hör till gruppen Royal Enclosure är det svart eller grå jackett med väst innanför som gäller, en klädsel som på engelska kallas Morning Dress. För gentlemän som rör sig i följande grupp, i Queen Anne Enclosure är det kostym och slips som gäller. Övriga deltagare har friare klädsel, men uppmanas att använda städad klädsel.

PicsArt_06-19-12.25.46

Dagens inspiration hämtas alltså från den första gruppen av deltagare, men för att inte bryta mot gällande klädkoder gäller det alltså att komplettera klädseln överst med en väst. Här från Esquire Apparel Arts från 1938.

Jackett, käpp, skor och lapeldekoration: dobell.co.uk

Parfym: Penhaligon’s Blenheim Bouquet EdT

Klocka: Michel Herbelin

Rosé: Bollinger

Hatt: Lock & Co

Bollinger house and VVF aerial view

Huset Bollinger har en långvarig tradition som hovleverantör till det brittiska hovet sedan 1884. Därför är det naturligt att Bollinger även är den champagne som serveras varje år på Royal Ascot.

färgbilder 2

Reklam från Ladies Home Journal från 1920. Jacketten används kanske främst på bröllop här i Sverige nuförtiden och det kan även vara en utmaning att hitta en välsittande jackett till skäligt pris om man önskar detta. Dobell utgör dock ett undantag i detta fall. Det är sällsynt nuförtiden med en sajt som har ett brett utbud inom den mer formella klädseln, med allt från frack till jacketter.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *