Verktyg för din personliga utveckling

Foto: George Eastman House

Idag har jag hittat ett riktigt guldkorn för de som är intresserad av personlig utveckling. Det är från boken Personal Efficiency av James Samuel Knox från år 1920 som jag idag hämtar inspiration till hur man kan utveckla sin personlighet.

Ofta handlar framgång och den produktivitet som ligger bakom denna mycket mer om att hitta de rätta rutinerna som passar en som person och inte minst den livssituation man befinner sig i än om ren talang. Det är klart att man ibland har sina dalar när orken inte riktigt räcker till för att fullfölja alla de planer man lagt upp, men ifall man i alla fall har ett klart schema för hur man lägger upp sin dag så ökar sannolikheten märkbart att man klarar att fullfölja dessa.

Nedan har Knox lagt upp ett förslag till hur man kan lägga upp sin dag för att få en bra balans mellan dagens alla aktiviteter.

PicsArt_1417598274090

Märk väl att Knox i schemat skrivit in ”Period of Destiny” bredvid de 3 timmar av rekreation och studier som han föreslår att vi hänger oss åt varje kväll. Med det menar han att det är under denna period som vi till störst utsträckning kan påverka våra liv genom att hänge oss åt de aktiviteter som utvecklar oss som personer. Planering och självrannsakan är några av dessa saker. Egentligen har Knox placerat in totalt 5 timmar under dygnet för aktiviteter som kan klassas som självutveckling.

Det är under denna tid man bland annat skall fundera över vilka personliga egenskaper som behöver utvecklas. För detta ändamålet kan det då vara behändigt att ha en form av tabell där man poängsätter de personliga egenskaperna dag för dag enligt en valfri skala.

PicsArt_1417598075660

Nedan är ett förslag på några viktiga personliga egenskaper som man kan poängsätta dag för dag.

PicsArt_1417598432030

Knox har också gjort upp ett schema för hur man på ett enkelt sätt kan rannsaka sig själv utifrån 5 faktorer med avseende på hur effektiv man är som person. Dessa faktorer är tidsanvändning, kunskapshantering, skicklighet, mentala färdigheter och hälsa. Inom ramen för dessa kan man sedan göra en självrannsakan utifrån vad som kännetecknar en ineffektiv eller effektiv man.

PicsArt_1417598548581

PicsArt_1417598643495

PicsArt_1417598746196

PicsArt_1417598828419

PicsArt_1417598941229

Även om boken alltså är skriven för snart 100 år sedan är de rutiner som kännetecknar effektivitet i allra högsta grad aktuella ännu idag. Oavsett om man väljer att följa scheman av denna typen eller något helt annat, är det bra att kontinuerligt följa upp sin personliga utveckling. Som jag skrivit tidigare räcker det inte med de årliga utvecklingssamtalen som arbetsgivaren brukar ha. Din personliga utveckling handlar inte endast om hur du gått framåt i jobbet, utan även om många andra viktiga faktorer som gör dig till den person du är. Därför bör man inte lämna sin personliga utveckling åt ödet, utan kontinuerligt följa upp denna. Oftast är det ju bara en själv som vet vad man innerst inne har för målsättningar och eftersom man bara själv är ansvarig för sitt eget öde är det oerhört viktigt att man följer upp sina framsteg.

Bild överst: George Eastman House

Join the Conversation

3 Comments

 1. says: Matthias

  Tack! 🙂

  Synkronisitet – denna dag som jag försakat mina nytagna löften om omdaning av min tillvaro, lite i enlighet med ovan skrivna, så dyker denna text upp när jag surfar runt på nätet. En påminnelse och en positiv sådan för den visar att ödet vill mig väl – värre vore om ingen påminnelse alls dök upp. 🙂

  En trevlig sida som jag nu har bokmärkt för återbesök!

  Ps. I ”Inspiration: Ett veckoslut i London” har du inte skrivit vad den läderinbundna anteckningsboken heter eller var den finns att köpa. Ds

  1. says: Gentlemannen

   Vad roligt att du hittade hit och dessutom tycker det är värt återbesök! 🙂 Nu när det snart är ett nytt år på kommande är det ju en utmärkt tidpunkt att göra en självrannsakan och göra upp planer för sin personliga utveckling.
   Gällande det läderinbundna anteckningsblocket, så är detta från Ralph Lauren. Men när jag kollade närmare, så verkade det vara slut. Det enda jag hittade var ett i svart läder och det var inte alls lika stiligt som det på bilden.

   1. says: Matthias

    Tack!
    Delar nog din uppfattning om att anteckningsblocket i svart inte är riktigt lika stiligt.

    Precis – det nya året ger ju en naturlig brytpunkt för rannsakan och omdaning.

    God fortsättning!

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *