Vett och etikett i travsportsammanhang

Att besöka en travbana för att bevittna ett lopp är en trevlig upplevelse som förutom den sportsliga spänningen, också är ett socialt evenemang med en hel del mingel. I brittiska filmer har du kanske sett hur otroligt glamouröst ett hästkapplöpningsevenemang porträtteras, inte sällan med moderiktiga huvudbonader och tillhörande lyxiga drinkar. Svensk travsport kanske inte är riktigt lika glamorös, men det finns en hel del som faller inom ramarna för vett och etikett inom travsport. I denna artikel delar vi med oss av tips och råd på hur du som besökare bör uppträda kring en travbana, vad du bör veta om sporten, samt vilka klädkoder som gäller för sådana evenemang. Trevlig läsning!

Svenskt Travderby – ett av de mest prestigefyllda evenemangen inom travsport

Låt oss börja med att sätta oss in mer kring sporten trav. I Sverige är intresset för travsport stort, och det annordnas årligen flera stora tävlingar. Många av världens bästa travhästar är svenska varmblod, där namn som Who´s Who, Cyber Lane och Joke Face figurerar även på de internationella banorna. Kända svenska kuskar är Berndt Lindstedt, Erik Adielson och Stig H Johansson, som alla vunnit mästerskap på både nationell och internationellnivå. En av de i särklass mest populära eventen är Svenskt Travderby, som varje år går av stapeln första söndagen i september.

Tävlingarna anordnas under en dag på Jägersro Travbana i Malmö, dit hundratals kuskar och hästar kommer för att tävla om segern i det prestigefyllda loppet som är ett Grupp-1 lopp, det vill säga av högsta internationella klass. Det är enbart 4-åriga svenska kallblod som kan delta och en vinst i Svensk Travderby är mycket väl ansedd då många av de framstående svenska travhästarna vunnit loppet som unghästar. Förutom äran, får vinnaren av Svenskt Travderby ta del av en vinstsumma på 2 miljoner kronor. Att besöka Svenskt Travderby är synonymt med en travupplevelse av bästa klass. Föredrar du att spela hemifrån hittar du bästa oddsen hos svenskaspelsajter.eu.

Vett och etikett – klädkoder och sociala koder

Så vad ska man då tänka på när man besöker en travbana för att titta på ett lopp och mingla runt? Nedan har vi sammanställt det allra viktigaste i kategorin vett och etikett på travbanan.

Klä dig avslappnat men inte ovårdat

Har du aldrig tidigare varit på trav, är det förstås svårt att veta vad du ska ha på dig. Det finns visserligen inte riktigt några officiella och etablerade klädkoder för travevenemang i Sverige, utan eventen är i regel relativt avslappnade och kräver ingen särskild klädsel. Viktigt att känna till är att svensk trav inte alls är på samma glamourösa nivå som exempelvis brittisk eller amerikanska hästkapplöpningsevenemang. Under sådana tillställningar bär männen kostym och kvinnorna klänning, klackar och inte sällan hatt. Att komma uppklädd på detta vis på ett travevent skulle väcka stor uppmärksamhet och du skulle garanterat vara mest uppklädd på området.

För att känna sig “rätt” och passa in, rekommenderas istället en sportig och avslappnad stil, med inslag av en exklusiv känsla. Ett par märkesjeans, sneakers eller boots, en piké alternativt skjorta går hem på travbanan!

Uppträd lugnt och sansat

Runt travbanan upplevs generellt en lugn och vuxen stämning, närmast lyxig. Tänk på att du omger dig av djur, och på att uppträda därefter. Skräm inte hästarna genom att göra överdrivet hastiga rörelser eller skrika oförskämt. Gällande alkoholförtäring så serveras alkohol i regel alltid i samband med de större evenemangen. Att ta något glas kan vara trevligt, men att springa omkring med några glas för mycket i kroppen avrådes bestämt. Det gäller både för din egen och andras skull.

Läs på om de hästar som deltar i loppet

Att kunna småprata och mingla med andra besökare är både roligt och berikande. Inför eventet är det därför fördelaktigt att läsa på om tidigare säsong, de förare och hästar som deltar i loppet, samt skaffa dig en mer översiktlig koll över sporten. Du vill inte göra bort dig genom att inte kunna följa diskussionerna, men inte heller skryta överdrivet om dina kunskaper. Kolla upp hur de olika hästarna presterat tidigare, och skaffa dig en egen favorit att heja lite extra på. Det gör upplevelsen av trav både roligare och mer social!

Prognos inför säsongen 2024

Säsongen för svensk trav är lång och sträcker sig över hela året, med något högre tryck under vår och sommar. Under säsongen 2024 kommer omkring svenska travtävlingar under året gå av stapeln, du har alltså gott om tid att välja dina tillfällen att besöka travbanan. Totalt rör det sig om över 8000 olika lopp, som äger rum på svenska banor i Jägersro, Axevalla, Mantorp med fler. En fullständig lista över svenska travevenemang finns att ta del av på Svensk Travsports hemsida. Här kan du kolla upp vilka evenemang som passar din kalender allra bäst. 

Om du inte har möjligheter att närvara på ett lopp så kan ett annat tips vara att spela hemifrån. På betsidor.se finns topplistor och betyg på alla Sveriges bästa bettingsidor om du vill hitta din egen favorit.

0 replies on “Vett och etikett i travsportsammanhang”