Viktigt vid val av sommarens solglasögon

sommarens snyggaste solglasögon 2018

Solglasögon är inte bara snygga och ett sätt att framhäva den personliga stilen. De är också ett bra hjälpmedel vid olika aktiviteter och ett skydd för ögonen. Det som få tänker på är att olika glas och modeller passar bra till olika aktiviteter. Klassiska och tidlösa modeller av solglasögon är populära just nu. Här kommer tips för vad du bör tänka på vid val av solglasögon förutom det rent estetiska.

Här tipsar Helene Hjertberg, optiker och glasögonstylist på Synoptik om vad man bör tänka på när man väljer sommarens solglasögon.

Många tänker mest på hur bågarna ser ut när de väljer solglasögon, vilket självklart är mycket viktigt. Men det är också bra att fundera på hur och var du kommer använda dina solglasögon. Utifrån det finns det olika glas och modeller som passar extra bra. Om du tänker till innan så kan du hitta ett par solglasögon som passar perfekt för dig och dina behov, säger Helene Hjertberg.

Polariserande glas

Polariserande glas tar bort bländningar och reflexer och är därför perfekta att ha vid hav och sjö. Man får också ett bra djupseende och uppfattar omgivningen bättre. De passar vid till exempel bilkörning, till segling och andra vattensporter.

så väljer du sommarens solglasögon 2018
Polariserande glas.

Graderade glas

Graderade glas innebär att de har en mörkare nyans i toppen som går över till en ljusare nyans i botten av glaset. Förutom att det är snyggt så är det också skönt vid till exempel läsning, då kan man läsa genom det ljusare nedre partiet, och samtidigt skydda ögonen från solen ovanifrån med det mörkare partiet.

sommarens solglasögon 2018
Graderade glas.

Viktigt med CE-märkning

Solglasögon är ett viktigt skydd mot UV-strålning. UV-strålar skadar ögat vilket på sikt bland annat kan leda till problem med gula fläcken och grå starr. Se till att solglasögonen är CE-märkta, då har de ett fullgott skydd.

Bra passform är viktigt

Bra passformär viktigt för att skydda ögonen från reflexer och bländningar. Se till att solglasögonen inte släpper in ljus underifrån, ovanifrån eller från sidorna och sluter tätt kring näsan. I miljöer med mycket reflexer, som på havet, ger välvda glas som finns på sportigare modeller bäst skydd.

Även färgen på solglasen är viktigt att tänka på:

Bruna glas

sommarens solglasögon 2018

Bruna glas är mycket omtyckta då de ger en varm och behaglig färgton. De är kontrasthöjande och passar till golf och andra aktiviteter i natur och grönska.

Gråa glas

Gråa glas ger en neutral och balanserad ton som upplevs kyligare än bruna glas. De passar till cykling, löpning och bilkörning.

Gröna glas

Gröna glas ger en bra färguppfattning och passar fint som allroundglas.

Orange och gula glas

Orange och gula glas är inte lika mörka och är därför bra i skuggigare miljöer eller vid molniga och dimmiga dagar. De passar också till olika sport- och fritidsaktiviteter i grönska, då de kompenserar snabbt för ljus- och skuggväxlingar.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *