Vildmarkståget – tre exklusiva och unika resor att uppleva inlandet genom tre årstider

Foto: David Larsson /, Inlandsbanan

Här är en riktigt intressant nyhet för den nostalgiska tågresenären. Under 2019 kommer Järnvägsmuseet tillsammans med Inlandsbanan att genomföra tre unika tågresor under 2019. Vildmarkståget, som det kallas, kommer att erbjuda kultur- och kulinariska upplevelser i kombination med det vackra norrländska landskapet.

Först ut blir Valborgsresan som startar i Gävle lördag 27 april. Resorna på Inlandsbanan sker med Järnvägsmuseets historiska tåg som låter gästerna åka i bekväma 1:a klassvagnar och flera av resans måltider lagas ombord och serveras på riktigt porslin på vita dukar i restaurangvagnen, vackert utsmyckad med intarsiakonstverk av konstnären Ewald Dahlskog.

1:a klassvagn. Foto: Mikael Dunker, Järnvägsmuseet

– ”Då Järnvägsmuseet är stängt för renovering är vi väldigt glada att få visa upp vår tågtrafik när den är som bäst – med ett historiskt tåg av hög kvalitet på den vackra Inlandsbanan” säger Henrik Reuterdahl, chef Järnvägsmuseets tågtrafikenhet.

Vildmarkståget gör stopp längs vägen för att uppleva inlandets rika kulturutbud och besöka sevärdheter, provsmaka delikatesser och njuta av vad Norrland och Lappland har att erbjuda. Alla Vildmarkstågen – Valborg, sommar och höst – passerar Polcirkeln. Dragkraften står ellok, motorlok och ånglok för, på olika sträckor.

Foto: Mikael Dunker, Järnvägsmuseet

– ”Jag är extra stolt över att kunna erbjuda tre exklusiva och unika resor med fokus på att uppleva inlandet genom tre årstider. Intresset för att resa och semestra med tåg växer stort och vi försöker hela tiden utveckla vårt utbud för att fler ska välja att upptäcka vår till stor del orörda norrländska natur. Vildmarkstågen har det lilla extra som kombinerar kultur, natur och god mat i fantastisk miljö.” säger Elena Jönsson, chef Destination Inlandsbanan.

Järnvägsmuseet är Sveriges nationella museum för järnvägshistoria. Museet, som ligger i Gävle, är för närvarande stängt för renovering. Under tiden arrangeras resor med historiska tåg i hela landet och i Tåghallen, där delar av det järnvägshistoriska kulturarvet förvaras, går det att uppleva det bästa ur samlingen vid ett antal tillfällen fram till nyöppningen som är planerad till 2020.

Järnvägssamlingen håller internationell toppklass och består av över 300 fordon från mitten av 1800-talet till idag, däribland Prins August som är det äldsta, driftklara lokomotivet i världen. I samlingen finns också föremål och ett stort bildarkiv. Vid museet bedrivs forskning och restaurering med antikvariska metoder, för att bevara och underhålla fordon med kulturhistoriska värden. Järnvägsmuseet grundades 1915 och är sedan 1 januari 2018 en del av Statens maritima och transporthistoriska museer.

Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *