Vintern 2016 från Castor Pollux

Ett relativt nytt svenskt märke inom det dressade premiumsegmentet är Castor Pollux som grundades år 2013 av Henric Dahl. Castor Pollux har hämtat sin inspiration från tidigare romerska provinser, därav namnet.

Castor Pollux har uppmärksammats med flera utmärkelser och nomineringar under de senaste åren, bland annat som vinnare av Swedish fashion talent 2014 och som finalist i kategorin ”Årets nykomling” på tidningen Habits modegala 2015.

I början av 2016 förvärvade nätbutiken Stayhard 80 procent av varumärket Castor Pollux, medan Henric Dahl fortsatt äger 20 procent. Den första kollektionen i samarbetet lanserades i mitten av 2016.

Den nu aktuella kollektionen för hösten och vintern 2016 har hämtat sin inspiration från ett territorium av romarriket vilket romarna kallade för Caledonien. Idag är Caledonien mer känt som Skottland och år 84 år e Kr besegrade romarna Caledonierna och intog ett område i Nordöstra Skottland.

De före detta gruvorna, varven vid hamnarna och ångloken på järnvägarna under slutet av 1800-talets Skottland har gett inspiration till kollektionen, en tid då de skotska arbetarna ofta jobbade i kavaj och skjorta. I många fall var tygerna hemvävda och de blev ofta smutsiga av olja och kol i det dagliga jobbet.

Inom Castor Pollux har man försökt återskapa detta i tygval och stentvättade tyger för en autentisk patina. Inom kollektionen finns mycket okonstruerade kavajer och skjortor med mjuka kragar. Det brittiska syns bland annat i mönstren, med en del glencheck och fiskbensmönster. Färgskalan består främst av blått, navy, beige och brunt.

En look som inspirerats av den skotska lantliga stilen och klädkoden för traditionell rävjakt. Med en 4-knäppt blazer i fiskbensmönster från Italienska TBM.

En 3-knäppt rock med breda spetsiga slag i navy strukturerat ullmix-tyg från Italienska Nello Gori finns även representerad i kollektionen.

Även om kollektionen till stora delar är traditionellt brittisk finns en modern twist på flera av kavajerna i kollektionen. Bland annat knäppningen där flera av modellerna kommer med endast 1 knapp. Här en 1-knäppt cognacsfärgad kavaj i exklusiv mocka, tillsammans med stickad randig slips i grov struktur som är handgjord i Italien.

1-knäppt kavaj i rutig flanell och en kavaj i rutigt Bouclétyg. Kavajen i Bouclétyg kommer från Italienska välrenommerade Dal Sasso.

Från underlinjen Castor by Castor Pollux kommer denna kostym, med en 2-knäppt kavaj i smårutigt brun/beige/indigofärgat mönster tillverkad i ullmixtyg.

I kollektionen finns många annorlunda och intressanta designelement. Nu när hög midjor är på stark inmarsch i det dressade modet känns denna byxa med hög midja och diagonal gylf som en en intressant nyhet.

En annan något annorlunda designlösning är denna skjorta med button-down krage med 3 knappar i kragståndet. En lösning som för tankarna tillbaka till det 1930-talets mode.

På bilden överst en kostym i stora indigofärgade rutor.

I kollektionen finns även kläder i mer traditionellt snitt. Här en 2-knäppt kavaj i twill stretch bomullskvalitet från italienska Tessuto di Sondrio. Chino byxa i slim fit modell i bomullsstretch i twill kvalitet.

Join the Conversation

1 Comments

Leave a comment
Leave a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *